I skuggan av sin hustru – här är prinsarna som går två steg bakom

prins i skuggan
NU GRATIS

Sedan bröllopsdagen har de gått två steg bakom sin hustru. Vi kartlägger prinsarna som står i skuggan av sin äkta hälft.

Elizabeth II har förälskat beskrivit sin make Philip som sin stöttepelare. I över 70 år har de varit gifta. Men det långa äktenskapet till trots har han inte bokstavligt funnits vid hennes sida, snarare två steg bakom! Vid offentliga uppdrag promenerar prins Philip alltid i skuggan av sin hustru.

Drottningens kröning

Ett liv ständigt i bakgrunden för prins Philip.

Hemligheten är rangordningen. Det är bara att acceptera faktum och rätta in sig i ledet. Regenten har högst rang och det skulle bli en smärre skandal om protokollet bröts. Hur skulle det se ut om någon annan kunglig familjemedlem hux flux skulle ta täten? En svindlande tanke för etikettsförespråkarna. Som ende son till prins Andreas av Grekland och Danmark och prinsessan Alice av Battenberg har det inte varit helt utan missnöje prins Philip accepterat denna strikta regel.

Drottning Elizabeth och prins Philip

Hovfolket tycker att han borde vara nöjd ändå:

– Han syns ju ändå lång väg eftersom han är huvudet högre än drottningen, menar de.

Omsorg och kärlek

Om ni har följt tv-serien The Crown vet ni ju att den stolte Philip hade vissa invändningar mot att exempelvis knäböja för Elizabeth i samband med hennes kröning 1953. Han ansåg att reglerna var gammalmodiga, men gav vika. Drottningen har hanterat sin älskade make på samma vänliga men fasta sätt som hon dresserat sina corgier. Med lite omsorg och kärlek kommer man långt! Hemma är de däremot jämlikar och de känner varandra väl. Elizabeth var bara åtta år när hon första gången mötte den blonde, stilige ynglingen på prinsessan Mariana av Greklands och hertigen av Kents bröllop. Philip kallar på sitt lite humoristiska vis sin hustru för “Cabbage” och “Sausage” (Kålhuvudet och Korven) medan hon fnissar förtjust.

Philip, född med anor, har motvilligt accepterat sin position bakom hustrun Elizabeth.

Philip, född med anor, har motvilligt accepterat sin position bakom hustrun Elizabeth.

Roligt ihop har de, men gnatat en del när Philip försökt trotsa och modernisera hovreglerna. Men alltsedan de tvåhundra miljonerna tv-tittare såg paret gifta sig den där novemberdagen i Westminster Abbey, har prins Philip traskat två steg bakom sitt hjärtas dam.

I skuggan av sin hustru minns vi även Henrik de Laborde de Monpezat om gifte sig med kronprinsessan Margrethe i Holmens Kirke i Köpenhamn. Den franske diplomaten tog det danska namnet Henrik. Prinstiteln var inte tillräcklig och inför ett par holländska journalister förkunnade han:

– Jag vill kallas kung!

Drottning Margrethes man har i alla år lidit av den ringa titeln och missnöjet har han vädrat titt som tätt. På eget bevåg bestämde han sig för att kalla sig prinsgemål och inte bara prins. Den danska ordningen var upprörande, tyckte prins Henrik.

– Om det hade varit på andra sättet, att en kvinna gift sig med en dansk kung, hade hon fått titeln drottning. Jag blir arg över diskrimineringen, särskilt i ett land som är känt för att vara en ivrig försvarare av jämställdhet mellan könen. Är jag mindre värd än min hustru? Varför ska jag vara lägre än min hustru?

Men nog har han stöttat drottningen och gett henne massor av kärlek ändå!

Men nog har han stöttat drottningen och gett henne massor av kärlek ändå!

Prins Henrik argumenterade vidare för sin rätt att bli kallad kung. Han gillar bättre styrelseskicket i både Skottland och Spanien. Drottningen av Skottland hade exempelvis gjort sina män till kungar. Henrik kände sig 2002 så förbigången att han tog en timeout på sitt vinslott efter att sonen, kronprins Frederik, fått värdskapet för en kunglig nyårsfest. Drottningen hade ställt in på grund av sjukdom.

– Jag står lägre än min son i värdighet, muttrade prinsgemålen.

Någon som inte alls verkar bekymra sig det minsta om att övriga familjemedlemmar står över honom i rang är vår egen prins Daniel. Han har funnit sin roll och gör det bästa av sin prinstitel. Hans uppgift är att stötta och hjälpa kronprinsessan Victoria i hennes uppgift och det har han lyckats med.

Samma sak var det för prins Daniel. Under bröllopet 2010 blev Daniel Westling prins och kronprinsessans följeslagare.

Samma sak var det för prins Daniel. Under bröllopet 2010 blev Daniel Westling prins och kronprinsessans följeslagare.

Folkkäre prins Daniel är populär i kungariket. En engagerad pappa är han till parets två söta barn och kärleken till kronprinsessan är äkta, något svenskarna gillar att se. Prins Daniel är en hyvens kille med stark familjekänsla. Att gå två steg bakom Victoria rör honom inte ryggen. Men så föddes han inte heller med anrika titlar, såsom prins Philip och prins Henrik.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Läs mer:

Victoria om gemensamma intresset med kungen: ”Det smittar av sig”

Drottning Elizabeths ursäkt efter prins Philips bilolycka

Prins Daniel hoppade in som flygande reporter för TV4

Foto: TT