John och Carolyn Kennedy – så slutade den magiska kärlekssagan i tragedi

Familjen Kennedy brukar kallas för USA:s kungafamilj. Men det är en familj drabbad av många tragedier. I nya Svensk Dam Doku berättar vi en av dem: kärlekssagan mellan John F Kennedy Jr. och Carolyn Bessette som slutade på det värsta av sätt.

USA har ju, som bekant, inga kungligheter. Men familjen Kennedy brukar benämnas som american royalties. Kennedys är helt enkelt så nära USA kommer kungligheter.

Kärlekshistorien mellan John F. Kennedy Jr. och Carolyn Bessette började egentligen redan 1994. I maj. Han var 34 år, hon 28. Johns mor, Jackie Kennedy, låg för döden och författade ett brev till sonen, ett brev som skulle öppnas först efter att hon hade gått bort.

”Jag förstår den press som du för alltid måste uthärda som en del av Kennedy-familjen, även om vi förde dig in i denna värld som oskyldig”, skrev hon och fortsatte:

”Du har speciellt en plats i historien. Oavsett vilken kurs i livet du väljer, allt jag kan be dig om är att du fortsätter att göra mig, Kennedy-familjen och dig själv stolt.”

Den 19 maj somnade Jackie Kennedy in – för gott.

För John Jr. var moderns död givetvis en sorg. Men den gjorde också något med hans person. Han förändrades. Till sina vänner sa han saker som ”fram till dess att båda dina föräldrar är döda, vet du inte riktigt hur ensam du är”. Vid den här tidpunkten levde John tillsammans med skådespelerskan Daryl Hannah. Daryl och Jackie hade aldrig riktigt gått ihop (Jackie tyckte helt enkelt inte om henne!) och Jackies död blev en slags katalysator för John. Han lämnade förhållandet med Daryl Hannah, flyttade ut ur hennes lägenhet på Upper West Side, och slog sig istället ner i en nyrenoverad loftlägenhet i en industriell byggnad på 20 North Moore Street på Manhattan, i området Tribeca.

Och det var där och då, som nybliven ungkarl och i sorg efter sin älskade mor, som John för första gången mötte Carolyn Bessette, kvinnan som skulle komma att bli hans hustru två år senare.

I nya Svensk Dam Doku berättar vi om den omtumlande kärleken mellan John Kennedy Jr. och Carolyn Bessette. Vi berättar om förälskelsen, äktenskapet, bråken, otroheterna och så slutligen – olyckan som ledde till deras död.

Podden kan du lyssna på här på sajten, eller via din podcastapp, Acast eller Spotify. Glöm inte att prenumerera!

Mer Svensk Dam Doku hos Svensk Damtidning:

Historierna som kan skapa svenska The Crown

Hemska svartsjukedramat kring prinsessan Madeleine

Victorias och Daniels kamp – krisen bakom kärlekslyckan

Foto: TT