Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Krisen bakom kulisserna – spanska kungaparet mitt i dramat

25 nov, 2021, 20:30 

Kung Felipe och drottning Letizia valde en minst sagt intressant tid att besöka Sverige.

Annons
SE FILMEN: Kungafamiljen på cocktailparty med Felipe & Letizia!Brand logo
SE FILMEN: Kungafamiljen på cocktailparty med Felipe & Letizia!

Det spanska kungaparet har varit på statsbesök i dagarna två, och vilken timing de lyckades få till med sitt besök. Mitt under besöket utspelade sig en av de allra stormigaste dagarna i svensk politik någonsin, då Sverige fick sin allra första kvinnliga statsminister i Magdalena Andersson bara för att se henne avgå några timmar senare efter att regeringens budget fallit.

Därefter blev det bankett på slottet, fortfarande med Stefan Löfven som regeringschef, inte Magdalena Andersson.

Det spanska kungaparet lär ha behövt en snabbkurs i svensk inrikespolitik för att hänga med i svängarna, för inte var det lätt!

Kungens ord om svårigheterna

Kungen höll ett tal för att välkomna gästerna till banketten och tog då upp de tuffa tider som gällt för landet ända sedan början av 2020, då pandemin startade.

STOCKHOLM 20211124Från vänster prinsessan Sofia, prins Carl Philip, drottning Letizia, kung Felipe, kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid en bankett på Stockholms slott i samband med det spanska statsbesöket.Foto Jonas Ekströmer / TT kod 10030

– Ers höghet, våra nationer och ekonomier står inför en tid av återhämtning efter pandemin. Den senaste sommaren fick vi även se extremväder i många delar av Europa, inklusive Spanien och Sverige. De här händelserna belyser behovet av att övergå till mer hållbara och motståndskraftiga samhällen, sa kungen i sitt tal.

Annons

I vimlet på banketten fanns förutom Stefan Löfven flera andra höjdare inom svensk politik. Talmannen Andreas Norlén var på plats, och triss i S-ministrar: utrikesminister Ann Linde, socialminister Lena Hallengren och utbildningsminister Anna Ekström.

Andreas Norlén kommenterade vad kungen hade fått för intryck under en presskonferens dagen efter.

– Den spanska delegationen, kungen och övriga visade stort intresse för svensk politik, jag framhöll att de valde en bra dag att besöka Sverige om man är intresserad av konstitutionella och politiska frågor, säger Andreas Norlén på presskonferensen som visades i SVT.

Annons