Kronprinsessan Mette-Marit fick ingen stor födelsedagsfest – här är förklaringen

Kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit fick ingen stor födelsedagsfest – här är förklaringen.

Slå på ljud

Kronprinsessan Mette-Marit har hunnit charma hela det norska folket under sina två decennier i rampljuset. Ändå var det förvånansvärt lite liv kring hennes senaste födelsedag, som inföll igår torsdag.

Vi fick inte se några bilder från något storslaget firande, eller några översvallande hälsningar från familj och släkt.

Därför blev det ingen stor födelsedagsfest för Mette-Marit

Svensk Dam hörde av sig till norska Se og hör för att få reda på varför. Så här svarar kungaexperten Caroline Vagle.

– I den norska kungafamiljen firar de sina födelsedagar privat. Det är bara vid stora jubileer som de firar officiellt. Det enda som händer officiellt utanför de här större datumen är att det flaggas och att kungahuset lägger ut bilder på den som fyller år. Men kronprinsessan Mette-Marit blev ändå brukligt firad av familj och vänner. Kronprinsfamiljen väcker alltid födelsedagsbarnet med tårta på sängen och de bjuder in till middag på kvällen, berättar Caroline.

Hennes kollega Anders Johan Stavseng avslöjar att det finns ytterligare en anledning till varför familjen höll sig till ett lugnt firande på födelsedagen.

– Förklaringen är att det ska firas mer nästa vecka, 25 augusti. Då firar kronprinsparet sin tjugonde bröllopsdag, säger Anders.

Har tidigare tvingats tacka nej

Tidigare har det varit hälsan som tvinga Mette-Marit att hålla en låg profil. Hon fick till exempel avstå en minnesgudstjänst för Utöya-dådets offer tidigare i år.

– På grund av hennes hälsotillstånd har läkarna rekommenderat att hon begränsar programmet till då. Kronprinsessan deltar som planerat vid minnesceremonin på Utøya, sa hovets kommunikationschef Guri Varpe till norska Se och Hör då.

2018 diagnosticerades Mette-Marit med den kroniska sjukdomen lungfibros vilket påverkar hennes dagsform. Lungfibros innebär att ärrvävnad bildas i och mellan de små lungblåsorna, något som gör lungorna stela.

LÄS MER: Så gick det sen för skådespelarna i "Fanny och Alexander"

LÄS MER: Folkkära julvärdarna som försvann ur rutan – det gör de idag

LÄS MER: Lars Lerin berättar – julen han var nära att förlora allt

LÄS MER: Babben Larssons liv med nya kärleken: "Största lyckokänslan"