Kungafamiljen attackerad under Riksmötet – nu rasar folket

Kungafamiljen

Henrik Montgomery/TT
Kungafamiljen blev utsatta för en medveten attack under Riksmötets öppnande.
Slå på ljud

Kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel utförde en av årets viktigaste kungliga plikter igår. Riksmötets öppnande, när riksdagen samlas efter sommaren för ännu ett arbetsår, är en orubblig tradition i Sverige.

Och som alltid, så föregicks mötet av Kungssången. Det är en hymn som sjungs till monarkins ära, inne i plenisalen, i kungafamiljens närvaro.

Kungafamiljen attackerad under Riksmötet

Men i år var det flera riksdagsledamöter som vägrade att sjunga med i texten. Alireza Akhondi (C) och Ola Möller (S) hade på förhand avslöjat att de skulle sitta tysta, som en protest emot det nuvarande statsskicket.

På Svensk Damtidnings Facebook-sida uppskattade man inte riksdagsmännens kupp. De arga kommentarerna fullkomligen forsade in – och krävde större respekt för kungen och hans familj:

"Så ohyfsat , ovärdigt och ouppfostrat!"

"Fult gjort av några av utvalda människor som jag inte gillar. Det är ohyfsat mot kungen. Vi tycker om vår kungahus och kungen."

"Omoget till tusen"

"Omoget till tusen. Och dessa ska företräda oss i riksdagen."

"Ja man skäms över vissa politiker i Sveriges riksdag helt klart. Borde pyssla med något annat istället. Tur vi har Kungen i Sverige."

"Löjligt oartigt. Vad har vi för riksdagsledamöter? Skäms! Tycker faktiskt att de skall göra det."

"Så obildade personer borde inte sitta i Sveriges Riksdag! Man kan förvänta sig mera av våra valda ledamöter!"

"Men vår kung stod där stilig och med fin hållning och mottog kungasångens hyllning. De oartiga borde ha lämnat salen eftersom de störs utav att vara i närheten av kungamakten. De hoppades väl på allas uppmärksamhet och kanske sin kvart i TV-rutan. Men vem bryr sig!!"

Kungen visade dock inga tecken på att ha blivit störd av tilltaget. Efter att sångstunden var över klev han upp i talarstolen och höll sitt öppningstal.

– Även om ni sitter mer utspridda än vanligt är jag glad att samtliga ledamöter återigen kan samlas här i riksdagens kammare. Vi är många som hoppas att dagens ceremoni ska vara ännu ett steg på vägen ut ur pandemin och mot en mer normal tillvaro, sa kungen i talet.

LÄS MER: Julvärdarnas okända tragedier: "Slutade fira jul"

LÄS MER: Kungliga älskarinnorna träder fram – avslöjar allt

LÄS MER: Mona Tumbas kärlekskamp: ”Jag förlät Sven för otroheten”

LÄS MER: Kartläggning! Så har kungligheterna brutit mot corona-restriktionerna