Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungaparets hemlighet blir allt svårare att dölja – uppgifterna sprids i utlandet

07 mar, 2023, 05:00 

Kungen och Silvias har en välbehållen hemlighet, men nu har uppgifterna börjat spridas i utlandet.


Annons

Att vara Sveriges kung och drottning innebär ett liv många bara kan drömma om. Men alla spännande resor och lärorika möten innebär också kompromisser – som när det kommer till privatlivet.

En hemlighet som kungaparet har hållit ett bra tag får nämligen nu nytt liv i utländsk press och i tv. Det går snart inte att dölja längre.

Madeleines nya jobb • Storsatsningen: dejtingapp • Okända bilden på Sofia & Carl Philip – 3 kungliga snackisar från vecka 9!Brand logo
Madeleines nya jobb • Storsatsningen: dejtingapp • Okända bilden på Sofia & Carl Philip – 3 kungliga snackisar från vecka 9!

Svindlande summan på drottning Silvias väska

Det är ingen hemlighet att våra kungligheter har det gott ställt. De tillhör ju samhällets toppskick, och har inga problem med att få det att gå runt. Ibland ser vi bevis på det på till exempel drottning Silvias arm – vad sägs som tre Kelly-bags från Hermes som går loss för upp till tre miljoner kronor?

Drottning Silvia ler och vinkar
Drottningen med en av hennes älskade Kellybags.

Men annars ligger de gärna lågt när det kommer till ekonomi. De får ju varje år ett apanage, en summa pengar som regeringen delar ut från skattebetalarna. I fjol beslutades det att kungahuset skulle bli ännu mer transparenta, och visa upp hur pengarna fördelades i familjen.

Annons

I höst kom nästa apanage-nyhet som skapade rubriker. Regeringen föreslog att anslaget ska öka med 17 200 000 kronor i år och det nästa år kommer att öka ytterligare – med 6 200 000 kronor. Det hela beror självklart på kungens stundande festligheter, i år firar han ju 50 år på tronen!

Kungens hemlighet sprids i pressen – går inte att förneka

Norska Se och Hör väljer att uppmärksamma kungens ekonomi, och framför allt hemlighetsmakeriet kring det. Anledningen till att det dras upp är Discovery+ dokumentärserien Kungen med två ansikten, där man tar upp frågan om kungahusets ekonomi.

I dokumentären menar man att det är okänt vad kungens förmögenhet egentligen består av, och vad som egentligen ägs av honom kontra staten.

För visst är det en förmögenhet. Se och Hör lyfter den internationella sajten Business Insiders kartläggning från 2019 som slår fast att kung Carl Gustaf är Nordens rikaste monark, god för 70 miljoner dollar. Margrethe och Harald står alltså chanslösa!

Foto: TT

Annons