Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungaparets privata farväl – här lämnar Letizia och Felipe Sverige

25 nov, 2021, 22:05 
Drottning Silvia Kung Felipe
En kyss på drottning Silvias hand. Och ett förtjust leende till svar. Nu är statsbesöket över och Felipe och Letizia är på väg hem.
Annons
SE FILMEN: Kungafamiljen på cocktailparty med Felipe & Letizia!Brand logo
SE FILMEN: Kungafamiljen på cocktailparty med Felipe & Letizia!

Vid 19.00-tiden i kväll var mottagningen i ambassadens residens avslutad och kortegen med det svenska och det spanska kungaparet gick i hög fart från Kungliga Djurgården och ut till Arlanda flygplats, eskorterad av polishelikopter. En sträcka på dryga fyra mil.

Villa Byström Prins Carls Palats Kungafamiljen mottagning statsbesöket
Den kungliga limousinen i startgroparna utanför ambassadens residens, beläget i den Djurgårdsvilla där kungens farfars farbror prins Carl en gång bodde.

På Arlanda väntade sedan den officiella avskedsceremonin, med hedersvakt ur Flygvapnet, Arméns musikkår och den svenska delegationen uppradad på röda mattan.

Men kungaparets farväl av det spanska kungaparet fick också en privat karaktär: Felipe är en kung av den gamla skolan och han kysste artigt drottning Silvias hand till avsked, helt enligt gamla tiders kungliga protokoll. Till svar fick han ett charmerat leende.

Annons

Spanska kungaparet tog farväl av Sverige

Kung Felipe Handkyss Drottning Silvia
Kung Felipes fina gest: Handkyssen.

När Svensk Dam vid 20.30-tiden hade kontakt med hovet var ceremonin avslutad och kung Felipe och drottning Letizia hade precis gått ombord på det spanska statsflyget, som lyfte kort därefter.

Drottning Letizia Drottning Silvia Statsbesök Avsked Arlanda
Högtidligt på Arlanda.
Spanska kungaparet Statsbesök Arlanda Hemresa
Tre nätter i sviten på Grand Hotel i Stockholm hann det bli för Letizia och Felipe innan det nu ikväll var dags för hemfärd.
Annons

Först framåt midnatt kan Felipe och Letizia vara hemma i Zarzuelapalatset, som ligger i den nordvästra utkanten av Madrid. Där har den spanska kungafamiljen sitt privata residens i en 1 800 kvadratmeter stor paviljong kallad Pabellón del Príncipe, byggd 2002.

Och därmed är punkten alltså satt för detta två dagar långa och intensiva statsbesök, som inleddes på Kungliga slottet i Stockholm i går förmiddag.

Spanska kungaparet med svenska kungafamiljen under statsbesöket i Sverige
Det första spanska statsbesöket i Sverige på 42 år är nu över.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.

Annons