Kungen drabbad av stroke – fick föras till sjukhus med ilfart

Kungen drabbad av stroke – fick föras till sjukhus med ilfart

Charles Hammarsten/TT

Kung Konstantin fick föras till sjukhus efter att ha drabbats av en stroke.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 48?
Slå på ljud

Grekerna vaknade till en väldigt tråkig nyhet! Exkung Konstantin fick föras med ilfart till sjukhus i hemstaden Aten rapporterar grekiska medier. Där konstaterades det att kungen drabbats av en stroke.

81-åringens tillstånd ska vara stabiliserat, men många minns att Konstantin fick en stroke så sent som för fyra år sedan. Den tog hårt på hans kropp och numera sitter den stolte mannen i en rullstol.

Kungen fick en stroke

Kung Konstantin sitter numera i rullstol.

PPE/SIPA/Shutterstock

Konstantin har levt ett turbulent liv. 1967, när hans hustru, drottning Anne-Marie, var höggravid med sitt andra barn, tog militärjuntan över makten i Grekland. En månad senare föddes kronprins Pavlos och familjen tilläts bo kvar i landet med kravet att kungen aldrig skulle blanda sig i politiken. Men i december samma år genomförde Konstantin ett misslyckat kuppförsök.

Han och familjen tvingades fly landet och levde i exil i 46 år. Majoriteten av den tiden tillbringades i Hampstead i England, där Konstantin, Anne-Marie och deras fem barn levde.

Tvingades leva i exil i många år

2013 fick Konstantin och Anne-Marie äntligen flytta tillbaka till Grekland efter alla år i utlandet. Men Konstantin har aldrig gjort några anspråk på tronen efter monarkins avskaffande.

– Om det grekiska folket beslutat sig för att de vill ha en republik, då ska de få ha det och njuta av den i ro, har han sagt i en intervju.

Senaste gången vi såg Konstantin i offentligheten var i oktober, när hans yngste son Philippos gifte sig med sin kärlek Nina Flohr i Aten.

LÄS MER: De får bo på kungens privata ö – reglerna som gäller

LÄS MER: Suzanne Axells okända tragedi – lämnades

LÄS MER: Stjärnorna på slottets tragiska öden – försvann efter programmet

LÄS MER: Så gick det sen för skådespelarna i "Fanny och Alexander"

LÄS MER: Folkkära julvärdarna som försvann ur rutan – det gör de idag

LÄS MER: Lars Lerin berättar – julen han var nära att förlora allt

LÄS MER: Babben Larssons liv med nya kärleken: "Största lyckokänslan"