Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Kungen och drottningen på konsert – se bilderna från utekvällen!

01 jun, 2021, 18:30 
Kungaparet

En dejtnight för kungaparet! Just nu är de på konsert – för första gången på mer än ett år.

Annons
Det här är kungaparetBrand logo
Det här är kungaparet

Kungen och drottningen njuter av försommarkvällen. En kunglig dejtnight om man så vill: I kväll är de på konsert!

Alldeles nyss kom de gående utanför Tyska kyrkan i Gamla stan i Stockholm, som ligger bara några hundra meter från Kungliga slottet. Uppklädda och förväntansfulla inför kvällen.

Kungen och drottningen på konsert i Tyska kyrkan
Drottningen har en nougatfärgad klänning med matchande kappa, uppsydd för flera år sedan och enligt uppgift designad av drottning Elizabeths hovdesigner Stewart Parvin.

Det är Stockholm Early Music Festival som traditionsenligt invigs i kväll och sedan pågår fram till och med söndag. Både kungen och drottningen har gästat festivalen tidigare och just i år firar man dessutom sitt 20-årsjubileum. Därmed blir det lite extra festligt, även om de fysiska platserna i kyrkan av naturliga skäl är mycket begränsade.

Annons

Kungaparet anlände på slaget halv åtta och de övriga i publiken hade därför ombetts att inta sina platser senast klockan 19.25. Aftonen inleddes sedan med den halvtimmeslånga invigningsceremonin och sedan började konserten klockan 20.00.

Kungaparets härliga kväll i Gamla stan

Kungen Drottning Silvia Stockholm Early Music Festival Tyska kyrkan Stockholm Peter Pontvik
Kungaparet hälsades välkomna av Peter Pontvik, konstnärlig ledare för Stockholm Early Music Festival (längst till höger).

Kungen och drottningen får nu lyssna till Vivaldis De fyra årstiderna (Le Quattro Stagione) i en tolkning av violinisten, dirigenten och countertenoren Dmitry Sinkovsky och hans ensemble La Voce Strumentale, och arrangörerna utlovar dem i en version ”som du aldrig hört dem förr”: Sprudlande, sprakande och virtuost.

Men det blir inte bara Vivaldi för kungaparet ikväll, utan också musik av Leclair, Jacquet de la Guerre och Boismortier. Kungen har ett stort musikintresse och precis som många av oss andra har han och drottningen nog sett fram emot att få höra livemusik igen.

På väg mot en helkväll i musikens tecken.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, TT.

Annons