Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen stoppar prins Daniels föräldrar – de får inte vara med: "Vore inte passande"

20 mar, 2023, 10:30 

Kungen säger nej till prins Daniels föräldrar, Olle och Ewa Westling.

Annons

Ewa och Olle Westling blev plötsligt kändisar över en natt, i en mogen ålder. Deras son Daniel träffade, blev förälskad i och gifte sig med Sveriges blivande drottning.

Nu är han prins Daniel – men Ewa och Olle är fortfarande "bara" Ewa och Olle.

De bor kvar i sitt Ockelbo, tre mil norr om Sandviken. Vi hittar deras hus i ett falurött villaområde på Smältvägen. Båda är pensionärer. Olle är tidigare chef för äldreomsorgen i Sandvikens kommun – hustrun Ewa var posttjänsteman i Gävle.

Ewa och Olle Westlings privata liv i Ockelbo – beslutet för Victoria & DanielBrand logo
Ewa och Olle Westlings privata liv i Ockelbo – beslutet för Victoria & Daniel

Kungen säger nej till Ewa och Olle Westling

Vi har sett dem vid officiella tillställningar. Som 2010 när Victoria och Daniel vigdes, och även när barnbarnen prinsessan Estelle och prins Oscar döptes. Det var i maj 2012, respektive maj 2016. De var även på plats när kungen fyllde 70 år och Victoria 40 år.

Annons

Men utöver det är det tunnsått framträdanden för paret Westlings del. Och det är så kungafamiljens överhuvud, kungen själv, vill ha det.

Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall förklarar läget.

– Kungen tycker mycket om Olle och Ewa, men han skulle inte vilja att de var med när Daniel utför kungliga uppdrag utanför Ockelbo. De har inga titlar, de ingår inte officiellt i den kungliga sfären. Det skulle inte ses som passande. Sedan är de självfallet välkomna vid olika informella sammanhang, sociala tillställningar och dylikt, det är en helt annan sak. Det är inte personligen riktat mot Olle och Ewa detta, det är bara en del av protokollet. Och Olle och Ewa hade ändå inte velat följa med Daniel på uppdrag, de trivs bra i Ockelbo med sitt, säger Johan T.

"Aldrig säga ett enda knyst"

Både Ewa och Olle har konsekvent skytt glamouren och uppmärksamheten som är en del av Daniels liv. De har konsekvent tackat nej till både tv-framträdanden och intervjuer.

– De är väldigt måna om sitt privatliv. Daniels pappa är social och utåtriktad, medan mamma Westling är mer tillbakadragen och jag tror aldrig att hon kommer att säga ett enda knyst om Daniel och Victoria, har hovreportern Roger Lundgren sagt till Arbetarbladet.

Annons