Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens besked om Victorias stylist – efter 13 år

28 jan, 2022, 14:32 
Kungen Tina Törnquist

Kronprinsessan Victorias stylist har hamnat i hetluften: Kungens beslut är dagens snackis.

Annons
Victorias & Daniels glammiga festkväll – se bilderna från ankomsten!Brand logo
Victorias & Daniels glammiga festkväll – se bilderna från ankomsten!

Efter tretton år, hundratals outfits och ett okänt antal skor – nu får kronprinsessan Victorias stylist Tina Törnquist, officiellt med titeln kammarjungfru, en fjäder att sätta i hatten.

Eller i alla fall en medalj att haka fast på frackklänningen vid nästa kungamiddag.

Kronprinsessan Victorias kammarjungfru Tina Törnqvist med designern Pär Engsheden
Tina Törnquist med designern Pär Engsheden som gjorde Victorias brudklänning.

Detta sedan kungen i dag har beslutat sig för att lyfta hennes insatser med att ge hans dotter en ny stil: Tina Törnquist får H.M. Konungens medalj, tidigare kallad Hovmedaljen, för sitt ”förtjänstfulla arbete inom Kungliga Hovstaterna”.

Annons

Men hon är inte ensam på listan – bland de övriga medaljörerna hittar man bland annat kungafamiljens läkare Veronica Agrenius, drottningens hovdam Harriet Bredelius och kronprinsessan Victorias adjutant, överste Malin Persson.

Victorias stylist Tina Törnquist – en maktfaktor i Mode-Sverige

Kronprinsessan Victorias stylist Tina Törnquist
Tina Törnquist finns med bakom kulisserna på alla Victorias viktiga resor, och ser till att rätt outfit är redo när det är dags för ombyte.

Under Tina Törnquists år vid hovet har det som sagt passerat bra många kungliga plagg och hon är en tung maktfaktor i Mode-Sverige: Det kronprinsessan sätter på sig ger ju blixtsnabb gratisreklam till den som skapat eller säljer plagget – som denna uppmärksammade Nobelklänning från H&M.

På bilden ser du både Tina och klänningen vid utställningen Couturens hemligheter som visades på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm för ett par år sedan.

Annons

Så går det till att styla kronprinsessan Victoria

61-åriga Tina Törnquist har en bakgrund som skräddare och mönsterkonstruktör. Hon arbetade med TV4-programmet Äntligen hemma och var klädassistent för filmen Tomten är far till alla barnen.

Så här har hon beskrivit sitt samarbete med kronprinsessan Victoria i en intervju med Aftonbladet:

– Jag skannar av marknaden och kollar av alla märken. Jag tar hem det som klär henne och passar för de tillfällen hon ska visa upp sig. Vi har ett samarbete där jag visar, hon ser och vi provar. Hon har ett intresse, det är till slut hon som ska känna att det blir bra.

Privat håller Tina Törnquist låg profil (även om man ofta ser henne på mingel och kändisfester). Hon bor i Kungliga Hovstallet, där hon är granne med prinsessan Madeleine, och hon har tre vuxna barn, Fanny, Johanna och Ellen.

Kronprinsessan Victorias stylist på mingel med Magnus Skogsberg
Tina Törnquist med gode vännen Magnus Skogsberg, känd från ICA-reklamen.

Foto: TT.

Annons