Kungens beslut: Så påverkas prinsessan Sofias baby

Prins Carl Philip Prinsessan Sofia

Sofias och Carl Philips baby blir prins eller prinsessa – men ”mindre kunglig”. Hur går det med alla ceremonier efter födseln då?
Kungligheterna som väntar smått 2021!
Slå på ljud

Nedräkningen har börjat för prinsessan Sofia! Redan i slutet av mars kan det vara dags.

– Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till prins Alexander och prins Gabriel, sa hon och prins Carl Philip när nyheten blev känd.

LÄS MER: Hetaste babynamnen: Det ska Sofias och Carl Philips barn heta

Men det här blir också det första barnet som föds in i kungafamiljen efter att kungen fattade sitt mycket uppmärksammade beslut om att smalna av kungahuset – detta för att fokusera på en inre kärna bestående av honom själv, drottning Silvia, och kronprinsessan Victoria med familj.

Kungen Kronprinsessan Victoria Prinsessan Estelle

Trion det handlar om: Kungen, hans tronföljare Victoria och tronarvingen Estelle.

Så vad får det för konsekvenser för det nya kungliga barnet som snart kommer till världen?

Ja, ett hertigdöme med tillhörande hertigtitel kan prins Carl Philips och prinsessan Sofias baby räkna med, på den punkten har kungen varit tydlig: Han kommer inte att göra skillnad mellan sina sju tidigare barnbarn och barnbarn som föds framöver.

Den nya babyn kommer också att ta plats som sjua i tronföljden, och i och med detta knuffa ner prinsessan Madeleine till åttondeplatsen.

Så blir det när prinsessan Sofias baby föds

Men någon HKH-titel blir det inte den här gången – och enligt vad Svensk Dam erfar planerar hovet inte heller för någon officiellt arrangerad pressträff med prins Carl Philip på sjukhuset, en tradition som fram till nu annars har upprätthållits både av honom själv, prins Daniel och Chris O’Neill (men i hans fall bara efter första barnet).

Prins Carl Philip Danderyds sjukhus pressträff pappa

April 2016: En lyckorusig prins Carl Philip måttar sin förstfödde sons längd vid hovets pressträff på Danderyds sjukhus.

Däremot återstår det att se hur den nya prinsens eller prinsessans namn ska tillkännages. Detta är ju något som kungen alltid har gjort vid den traditionsenliga konseljen på Stockholms slott, där han har informerat regeringen om det kungliga barnets titel, namn och tilltalsnamn.

Men de barnen har ingått i Kungahuset vid sin födsel och det kommer den nya babyn inte att göra. Han eller hon kommer enbart tillhöra kungafamiljen och därmed bli en betydligt mer ”civil” prins eller prinsessa. Eller, som hovet uttrycker saken, ”mer betraktas som en privatperson”.

Kungen Drottning Silvia Kungaparet Te Deum för prinsessan Adrienne

2018 var det Te Deum i Slottskyrkan för kungaparets sjunde barnbarn, nyfödda prinsessan Adrienne. Men hur blir det med den tacksägelsegudstjänsten nu när vi befinner oss i en pandemi?

För hovet är detta ett helt nytt läge – och många saker att ta ställning till. Ovanpå detta kommer sedan alla restriktioner på grund av pandemin.

Kanske blir det ändå ett mindre Te Deum, men bara ett digitalt tillkännagivande av namnen den här gången. Och prins Carl Philips och prinsessan Sofias lycka över det nya barnet – den kommer förstås att vara precis lika himlastormande stor.

Prins Carl Philip Prinsessan Sofia

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia. I månadsskiftet mars-april blir de trebarnsföräldrar.

LÄS MER: Nya bilderna på kungafamiljen: Därför saknas Carl Philip och Sofia

LÄS MER: Prinsessan Sofias nya bild på prins Gabriel – familjen på hemlig utflykt

LÄS MER: Prinsessan Sofia shoppade loss till Villa Solbacken: ”Stannade fyra timmar”

Foto: TT, Sandra Birgersdotter Ek/Kungliga Hovstaterna, Linda Broström/Kungliga Hovstaterna.