Nya bilderna på kungafamiljen: Därför saknas Carl Philip och Sofia

Kungafamiljen Prins Carl Philip Prinsessan Sofia

I söndags var det viktig familjeträff på Drottningholm – men utan prins Carl Philip och prinsessan Sofia och deras barn.
5 gånger prinsessan Estelle har stulit showen!
Slå på ljud

De nya härliga skidbilderna från Drottningholm visar kungaparet på söndagsutflykt med barn och barnbarn...eller vänta nu: Några saknas!

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia och deras söner prins Gabriel, 3, och prins Alexander, 4, var inte inkluderade denna förmiddag (även om prinsessan Sofia som väntar barn om några veckor nog inte hade kunnat åka skidor ändå).

Prins Carl Philip Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia, prins Carl Philip och deras barn fick stanna hemma.

Men denna halverade familjeuppställning har sin tydliga förklaring: Den är en konsekvens av kungens beslut att krympa Kungahuset: För snart ett och ett halvt år sedan, den 7 oktober 2019, undertecknade kungen det dokument som nu alltså får sin inverkan även på halvofficiella familjeträffar som den här.

LÄS MER: Nya bilder – se kungafamiljens hälsning från skidäventyret!

Kungen Drottning Silvia Prins Oscar Prins Daniel Prinsessan Estelle Kronprinsessan Victoria

Kungen och drottning Silvia fick bara sällskap i spåret av kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Oscar och prinsessan Estelle.

Bakgrunden till kungens beslut om ett mindre kungahus var ju det faktum att kungafamiljen hade vuxit så mycket: Från fem till femton personer på bara nio år. Och alla utom Chris O’Neill ingick även i Kungahuset.

Men numera har fem av barnbarnen (prins Alexander, prins Gabriel, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne) fått kliva av. Och när Kungahusets innersta kärna skulle skicka en hälsning till svenska folket inför sportlovet, som med de nya bilderna här – ja då var det bara Hagafamiljen som kvalade in.

Prins Oscar hos mormor Silvia på Drottningholm

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prins Oscar Drottningholm skidor

Prins Oscar är trea i tronföljden och det enda barnbarnet som fick vara med, förutom prinsessan Estelle.

Kungens beslut: Det gäller nu för prins Carl Philip och prinsessan Sofia

Numera är det alltså officiellt uttalat att det är kungen och kronprinsessan Victoria som tillsammans med drottningen och Prins Daniel är ”Sveriges främsta representanter inom landet och gentemot andra stater”. Medan prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine bara kallas in i kungahusets tjänst ”när kungen så beslutar”.

LÄS MER: Nya bilderna på prinsessan Sofia – gravid i åttonde månaden

LÄS MER: Prinsessan Sofia shoppade loss till Villa Solbacken: ”Stannade fyra timmar”

LÄS MER: Hetaste babynamnen: Det ska Sofias och Carl Philips barn heta

Foto: Pontus Lundahl/TT, Prinsparet/Instagram.