Kungens kärleksgest till drottning Silvia under jultalet – subtila detaljen i bilden

25 dec, 2021, 19:10 
AvIndra Nordemar

Kungen har hållit sitt årliga jultal, men i bild var det en detalj som stack ut.

Annons
20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!
20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!

I nästan 50 år har kungen hållit sitt traditionsenliga jultal, som i år sändes från Stockholms slott där Carl XVI Gustaf satt vid ett skrivbord och självfallet en prydd julgran för julkänslan.

I år präglades jultalet av hyllningar till alla som engagerat sig under coronapandemin, men också till svensk vetenskap och forskning.

Kung Carl Gustafs jultal 2021

Under 2021 har kungen och drottning Silvia gratulerat 1 500 svenskar på deras 100-årsdag, vilket enligt kungen är ett bevis på framstegen som hela tiden görs inom sjukvården.

– Förr var det mycket ovanligt att bli så gammal, säger kung Carl Gustaf.

Recept.se Nyhetsbrev

Och de som är 100 år i dag föddes 1921 – samma år som Sverige fick allmän rösträtt och riksdagen fick sina fem första kvinnliga ledamöter. Och nu – en kvinnlig statsminister.

– Under min tid som kung har vi fått uppleva den första kvinnliga partiledaren i riksdagen, den första kvinnliga talmannen och den första kvinnliga statsministern. Ja, utvecklingen går verkligen framåt.

Annons

Kungens hyllning till drottning Silvia

Under jultalet passar kungen även på att hylla kvinnan i sitt liv. De som sett sändningen på SVT Play kanske har lagt märke till en viss detalj som syns i bild.

På skrivbordet framför sig har han nämligen en bild på drottningen Silvia, och bilden syns klart och tydligt hela talet, som en markering att hon står vid hans sida – som hon hela tiden gjort under alla deras år tillsammans.

Kungens känslosamma ord under jultalet

Men under året som varit har det kanske varit extra viktigt för vårt kungapar att vara sammansvetsade, då de har åkt landet runt för att visa uppskattning till de som på något sätt arbetat mot covid-19.

– På ett personligt plan har jag många gånger fyllts av djup respekt för alla anställda, ledare och ideellt engagerade som vi mött under våra besök. Tack vare de, tack vare er, har vårt land fortsatt fungera och står Sverige väl rustat för att komma igen. För det vill jag uttrycka min stora uppskattning, säger kungen.

Annons

Trots det är det ju tragiskt nog många som förlorat någon till följd av pandemin som svept över världen, och till alla dem passar han på att skänka en extra tanke.

– Jag kan inte säga något som fyller det tomrummet. Men jag vill ändå, på detta sätt, sända en hälsning och en tanke till dig.

Foto: TT

Annons