Kungens livvakt avslöjar: Det här är det svåraste med mitt jobb

Kung Carl XVI Gustaf kliver ur en bil

Foto: TT/SVT

Nu berättar en av kungens tidigare livvakter om sitt jobb.

3 kungliga snackisar från vecka 17!
0:60

Efter reklamen: 3 kungliga snackisar från vecka 17!

(0:60)

Slå på ljud

Vår kung går sällan ut i offentligheten utan livvakter som håller ställningarna runt honom. Det är såklart ett oerhört viktigt jobb – att ansvara över statschefens säkerhet.

Det är inte heller vem som helst som får det ärofyllda uppdraget. Det är bara några av de absolut skarpaste som får ha kungens säkerhet i sina händer – och det är inte ett enkelt jobb.

Prisbelönt livvakt

Det finns en livvakt som varit ett självklart inslag i kungafamiljens liv, Tom Schuterman. Tom var prinsessan Madeleines livvakt när hon bodde i Sverige, och även om han inte har någon sådan roll idag är hans säkerhetsbolag flitigt anlitat när det är stora kungliga tillställningar.

Bara det bästa är bra nog för en prinsessa, och det syns på Toms meritlista. År 2020 blev han nämligen utsedd till Årets Östermalmare, bland annat för hans arbete med att göra Östermalm till en tryggare plats i närmare två decennium!

LÄS MER: Prinsessan Madeleines livvakt räddade livet på kvinna på lyxrestaurang på Östermalm!

Jobbat med Michael Jackson

Men kungafamiljen har under sina år stött på betydligt mer än en livvakt, och nu handlar det inte om Tom Schuterman utan någon helt annan. I SVTs nya program Samhällskollaps, undersöker programledarna Camilla Kvartoft och Felix Herngren Sveriges krisberedskap, i olika påhittade scenarios.

Till sin hjälp har de en panel, bestående av bland annat representanter från SÄPO, Regeringen, MSB och media. I det senaste avsnittet var temat terror, och Felix Herngren bestämde träff med en livvakt, för att lära sig mer om privat säkerhet.

Då berättar vakten, vars namn förblir anonymt, om sin imponerande bakgrund. Han har 30 år som livvakt på ryggen, och har hunnit med en del.

– Jag har arbetat med Paul McCartney, Michael Jackson, Rod Stewart - och såklart den svenska kungen, berättar vakten.

Så vad är egentligen det svåraste med hans jobb, som bland annat innefattat att skydda Sveriges konung?

– En av de svåraste sakerna är att hela tiden vara uppmärksam på vad som händer runt omkring. Det är egentligen att försöka se vad som ska hända, att se runt ett hörn, förklarar han i programmet.

Foto: TT/SVT

LÄS MER: Sofia kungliga comeback – strålar vid Silvias sida på slottet

LÄS MER: Kungens markering – beslutet för Daniel efter oroliga tiden

LÄS MER: Niklas och Jenny Strömstedts vädjan till Victoria och Daniel – har lyssnat