Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens sexskandal dras upp igen – hovet uttalar sig för första gången

30 dec, 2021, 20:30 

Nu uttalar sig hovet för första gången om den påstådda kungliga affären.

Annons
Johan T Lindwall: Julklappen är det sista kungen vill haBrand logo
Johan T Lindwall: Julklappen är det sista kungen vill ha

Många har sett SVT-serien "En kunglig affär" under mellandagarna. Serien som handlar om restaurangägaren Kurt Haijby och hans påstådda kärleksaffär med Sveriges tidigare kung Gustaf V på 1930-talet.

Serien har blivit mycket hyllad, men även mötts av en del kritik.

Historikern Per Ewert bestämde sig för att anmäla serien till Granskningsnämnden då han menar att den är "partisk och osaklig", och att SVT därmed inte följer kravet på opartiskhet.

– Serien skapar en bild av historien hos tittarna som inte är riktig. Ett annat problem är att man lägger en nutida sexualpolitisk agenda på historiska händelser, säger Per Ewert till den kristna tidningen Världen idag.

Staffan Göthe och Sverrir Gudnason i "En kunglig affär".
Staffan Göthe och Sverrir Gudnason i "En kunglig affär".

Hovet betalade miljoner för att tysta den påstådda affären

Hovet nekade alltid till att kärleksaffären mellan Kurt Haijby och kungen överhuvudtaget hade ägt rum. Men samtidigt betalade man miljontals kronor för att Haijby skulle hållas tyst.

Annons

Nu uttalar sig hovet för första gången om den nya serien, i en intervju med Expressen. Kommunikationschefen Margareta Thorgren vill påpeka att serien är "en dramaproduktion" och att man inte "ska dra allt för långtgående slutsatser", skriver tidningen.

Kung Gustaf V Säro 1927
Kung Gustaf V 1927.

Expressen frågar sedan hur vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf ser på uppgifterna om att hans farfarsfar haft en hemlig affär med Haijby och betalat stora summor pengar för att "köpa hans tystnad".

– Det är viktigt att komma ihåg att även om serien utgår från verkliga personer, varav ingen av huvudpersonerna lever i dag, så är detta en dramaproduktion, inte en dokumentär. Det uppfattar jag också att SVT varit tydliga med, säger Margareta Thorgren och fortsätter:

Annons

– Det hör till utpressningsbrottets natur att den som utsätts för utpressning, för att skydda sitt anseende, kan försättas i en situation där varje respons leder till misskreditering vare sig man betalar utpressaren eller inte. Det vore därför olyckligt att dra alltför långtgående slutsatser av betydelsen av de betalningar som på den tiden gjordes från Kungliga Hovstaterna till Haijby.

Annons