Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens syster Margaretha försvann – nu skapar hon plötsligt rubriker utomlands

21 jan, 2024, 10:00 
Kungens syster prinsessan Margaretha har gått under jorden, och lever isolerat utanför Sverige. Nu skapar hon plötsligt rubriker utomlands.
Annons

Kungen – förmodligen landets mest fotograferade och påpassade man. Hans syster prinsessan Margaretha – en total doldis som inte fastnat på bild på flera år.

Den 89-årige Hagasessan Margaretha har valt ett liv långt ifrån uppmärksamheten hemma i Sverige, och lever ett stillsamt liv utomlands.

Men nu är hon plötsligt föremål för rubriker i utlandet, oväntat nog.

Så lever prinsessan Margaretha i dagBrand logo
Så lever prinsessan Margaretha i dag

Prinsessan Margaretha har gått under jorden – syns inte till

Det var många år sedan som prinsessan Margaretha flydde det kungliga strålkastarljuset, och lämnade Sverige. Hon flyttade till en idyllisk liten by utanför Chipping Norton i Oxfordshire, ett tiotal mil utanför London. Där bor hon i ett sagolikt stenhus, omgiven av höga buskar och grönska.

Annons

Det är ingen slump att flyttlasset gick just dit. Det är en plats där Margaretha kan leva anonym och skyddad, och alla känner alla. Inte heller är det någon som höjer på ögonbrynen för att den svenska kungens syster tar en promenad i stan. Boende i trakten har vittnat om att prinsessan är väldigt trevlig, men att hon gärna håller sig för sig själv.

Och visst trivs Margaretha bra där. Kungen har till och med försökt erbjuda henne en bostad hemma i Sverige, men hon har tackat nej.

– Margaretha lever i ”splendid isolation” i sin brittiska lilla by, och hennes söner Ed och James är väldigt gulliga och hjälper henne med sånt som behövs, har en av hennes bekanta sagt till Svensk Dam.

Prinsessan Margaretha skapar rubriker utomlands – efter tystnaden

Borta i Storbritannien gör inte Margaretha särskilt mycket väsen av sig. I somras reste hon hem för en efterlängtad släktträff på Solliden – men det hölls mycket privat. Senaste bilden på henne i TT:s bildarkiv är tagen 2018, på prinsessan Adriennes dop.

Hagasessorna under prinsessan Adriennes dop
Hagasessorna på prinsessan Adriennes dop. Från vänster: Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina.

Därför är det aningen oväntat att prinsessan nu skapar rubriker, dessutom utomlands. Det är tyska Gala som under rubriken "Kung Carl Gustaf och hans bortglömda systrar" berättar om Hagasessorna, däribland prinsessan Margaretha.

– Medan kung Carl Gustaf och hans familj är i fokus för den svenska kungafamiljen, tar hans systrar det lite långsammare när det kommer till publicitet, skriver journalisten och delar ett bildspel på systrarna.

Ja, Hagasessorna håller minst sagt låg profil – och visst hoppas man på att få se dem samlade på bild snart igen?

Foto: TT

Annons