Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens syster Margarethas 89-årsdag firades i hemlighet – vill inte visa sig

05 nov, 2023, 11:00 

Den äldsta av Hagasessorna fyllde 89 år i veckan.

Annons

Den 31 oktober fyllde prinsessan Margaretha, kungens äldsta syster, 89 år gammal!

Men det hela flög minst sagt under radarn. Prinsessan Margaretha är ju också en av de mer anonyma i syskonskaran – hon visar sig helst inte alls. Och hennes födelsedag var inget undantag.

Så lever prinsessan Margaretha i dagBrand logo
Så lever prinsessan Margaretha i dag

Prinsessan Margarethas hemliga födelsedagsfirande

Trots att vi inte vet hur födelsedagen firades, är det ingen vild gissning att säga att Margaretha var omgiven av närmsta familjen. Och förmodligen kom det ett telefonsamtal från kungen, och de andra Hagasessorna också.

Annons

Men att det inte blev någon storslagen fest med kamerablixtar och stor publik faller nog bara Margaretha i smaken. Hon har ju valt en tillvaro långt bort ifrån den uppståndelse kungafamiljen upplever här hemma i Sverige.

Istället bor hon i en liten by utanför Chipping Norton i Oxfordshire, ett tiotal mil utanför London. Det är en plats där alla känner alla, och hon kan leva skyddad och anonym – precis som hon vill.

– Margaretha lever i ”splendid isolation” i sin brittiska lilla by, och hennes söner Ed och James är väldigt gulliga och hjälper henne med sånt som behövs, har en av hennes bekanta sagt till Svensk Dam.

Prinsessan Margarethas hus i Storbritanninen
Prinsessans mysiga bohag. Ganska långt ifrån det liv hennes bror lever på Drottningholm.
Annons

Prinsessan Margarethas vägran – vill inte flytta hem

Ja, det har gått flera år sedan vi senast såg Margaretha hemma på svensk mark. Till och med lillebror kungen har försökt, och har erbjudit henne en bostad hemma i Sverige. Men Margaretha trivs bra där, i sitt lummiga stenhus ute på landet.

– Jag ser henne ibland men det händer ganska sällan. Hon verkar vara väldigt trevlig, men jag får intrycket av att hon valt att kliva ut ur rampljuset. Man bor knappast i den här byn om man vill stå i centrum, har en av hennes grannar sagt till Expressen.

Annons

Margaretha är änka och bor ensam, men har tre vuxna barn: Sibylla (född 1965), Edward (född 1966) och James (född 1969). Hon fick de ihop med affärsmannen John Ambler som avled 2008.

Alla Hagasessorna samlade på prinsessan Adriennes dop 2018. Från vänster: Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina.
Alla Hagasessorna samlade på prinsessan Adriennes dop 2018. Från vänster: Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina.

Foto: TT

Annons