Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungliga bröderna splittras – därför tvingas de isär

01 aug, 2023, 10:40 
https://image.svenskdam.se/image-9691201?imageId=9691201&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Vendela Lönnqvist
Bröderna har olika framtidsplaner.
Bröderna har olika framtidsplaner.

Nu tvingas bröderna gå skilda vägar...

Annons
Det här är modellprinsen – Nikolai av DanmarkBrand logo
Det här är modellprinsen – Nikolai av Danmark

De danska ex-prinsarna Felix och Nikolai blev, från och med 1 januari 2023, fråntagna sina kungliga titlar. De kan numera inte tituleras som prinsar, utan är officiellt sett grevar.

Drottning Margrethe om oväntade beslutet

Beslutet togs av drottning Margrethe, och beskedet kom i september förra året.

Prins Joachims ättlingar kommer hädanefter att tilltalas som excellenser. Drottningens beslut ligger i linje med liknande anpassningar som andra kungahus genomfört på olika sätt de senaste åren”, skriver kungahuset i ett pressmeddelande.

Här festar prinsen på stora kändisfesten – se filmenBrand logo
Här festar prinsen på stora kändisfesten – se filmen

Nikolai kallas "modellprinsen"

Trots den tuffa tid som kom efter drottningens beslut, verkar åtminstone Nikolai ha kunnat leva livet ordentligt.

Inte nog med att han, tillsammans med flickvännen Benedikte Thoustrup, pluggar vid Copenhagen Business School – paret har nu bestämt sig för att flytta till Australien.

Annons

– Min roll har aldrig begränsat mig från att göra saker jag älskar. Jag är en fri själ, säger Nikolai till Se och Hör Danmark och fortsätter:

– Det är ett äventyr som jag är peppad på att börja, och jag ser fram emot att få bo utomlands igen. Jag valde Australien för att det är ett främmande land för en dansk som jag. Jag har aldrig varit så långt borta förut, och jag tror att det kommer att ta mer än två veckors semester för att se den delen av världen.

Felixs framtidsplaner

Hösten ser ut att bli en spännande tid för båda ex-prinsarna.

Medan Nikolai befinner sig i Sydney för att studera på ett av stadens tekniska universitet, stannar lillebror Felix kvar i hemstaden för att, likt sin bror, studera på Copenhagen Business School, skriver danska Bildbladet.

Bröderna går alltså skilda vägar på grund av studierna, och kommer inte heller att spela i samma fotbollslag där bröderna ansågs vara två starka spelare att lita på – inte minst Nikolai. Det lär inte bli förrän i oktober som de ses igen, vid firandet av prins Christians 18-årsdag.

Annons