Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleine visade upp lyxköpet för 82 000 i direktsändning – tittarnas ilska

16 nov, 2021, 15:00 
Ellen Myrgård Lindén
Prinsessan Madeleines lyxköp visade upp det på prins Gabriel dop

När prins Gabriel döptes i december 2017 tvingades Madeleines utstå hård kritik. Kappan hon bar i direktsändning var nämligen gjord av lammpäls, vilket skapade en upprörd stämning.

Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 45?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 45?

Inte bara familjemys. När prinsessan Madeleine åkte hem från Florida för att närvara vid brorsonen prins Gabriels dop, år 2017, utbröt en upprörd debatt. Madeleine valde nämligen att bära en kappa av lammpäls under det direktsända dopet. Någonting som fick organisationen Djurens rätt att reagera.

– Det är väldigt upprörande att hon har det och att kungafamiljen inte är mer välinformerade och inte har med det tänkesättet. Kungafamiljen borde tänka på vad de förmedlar för budskap, sa förbundsordförande Camilla Björkbom till Expressen när tv-bilderna på Madeleines nådde svenska folket.

Prinsessan Madeleines kappa rörde upp starka känslor

Kappan var av märket Valentino, som ju är Madeleines absoluta favoritdesigner, och hovet informationschef Margareta Thorgren gick ut och svarade på den kungliga kritiken.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill prins Gabriels dop 2017

– Det stämmer att prinsessan Madeleine hade en lammpäls på sig och den är tillverkad av äldre lamm. Det jag kan säga generellt kring lammskinn är att det är någonting som många både bär och har i sina hem och anses vara hållbara produkter. Utöver det har jag ingenting mer att kommentera, sa hon då.

Annons

Prinsessan Madeleine är, precis som storasyster Victoria, duktig på att återanvända garderobsfavoriter men den här kappan har vi inte sett sedan dess. Kanske lyssnade Madeleine på kritiken eller så kände hon sig missförstådd och vill helt enkelt inte ge debatten nytt liv.

Gick ut och försvarade Madeleine

Det fanns också dem som tvärtemot tyckte att Madeleine fick oförtjänt mycket kritik.

"Så jobbigt att vara kunglig och utsatt för intensivt intresse när det gäller minsta detalj i det personliga framträdandet. Hår, kläder, sminkning, ansiktsuttryck, uppträdande, allt nagelfars, och vi har synpunkter på allt. Samtidigt ska personerna i fråga representera landet på ett bra sätt, hålla tungan i rätt mun, och följa med Sverige i tiden. Ingen enkel balansgång", skrev till exempel Expressens Britta Svensson i en krönika.

Foto: TT

Annons