Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Margrethes chockbesked – stoppar hela tronjubileet!

17 dec, 2021, 17:39 
Drottning Margrethe
Det är tuffa tider. Mary har covid, kung Konstantin är svårt sjuk. Och nu stoppas hela firandet av drottning Margrethes 50 år på tronen.
Annons
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”Brand logo
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”

Kronprinsessan Mary, 49, är isolerad, sjuk i covid. Margrethes svåger kung Konstantin, 81, är akutinlagd på sjukhus i Aten med svår lunginflammation. Samtidigt som coronastormen har dragit in över Danmark med full kraft.

Och ovanpå allt detta kommer nu beskedet att Margrethe tvingas ställa in sitt tronjubileum – hela det pärlband av festligheter som i mitten av januari skulle kröna hennes 50 år som Danmarks drottning.

Drottning Margrethe i sitt privata arbetsrum på Fredensborgs slott.

Med den våldsamma spridningen av coronasmittan i Danmark så hade 81-åriga Margrethe helt enkelt inget annat val.

Annons

– Mot bakgrund av den senaste utvecklingen av coronaläget och myndigheternas direktiv så ställer Kungahuset in de stora firanden som skulle ha ägt rum, skriver danska hovet i sin kommuniké.

Drottning Margrethe 50 år på tronen

Så där rök hela långa raden av festligheter. Från galaföreställningen på Det Kongelige Teater till familjen samling på slottsbalkongen, festgudstjänsten i domkyrkan, lunchen i Köpenhamns rådhus och galamiddagen på Christiansborgs slott.

Nu blir det inget drottningmöte efter nyår – pandemin stoppar allt.

Danska hovet uppger dock att några få mindre delar trots allt kommer att genomföras på själva jubileumsdagen den 14 januari – den dag då Margrethe blev drottning och därmed även det datum då hennes far kung Frederik dog.

Annons

Bland annat ska Margrethe lägga ner en krans på hans grav i Roskilde Domkirke. Men resten av festligheterna flyttas till sensommaren 2022.

Drottning Margrethe med munskydd
Tufft för Margrethe. Utöver det pressade danska coronaläget har hon också flera privata sjukdomsfall att oroa sig för.

Så det är inte utan att man känner med drottning Margrethe, som ju också fick se sitt 80-årsfirande frysa inne, i april 2020. Och på sociala medier har kommentarerna redan börjat forsa in.

– Hennes Majestät är en fantastisk förebild! Att behöva ställa in sitt 50-åriga tronjubileum gör ju att man får lite perspektiv på sin egen inställda jullunch, skriver en av följarna.

Annons

Och en annan skriver:

– Men åh vad synd att vår sköna dronning inte kan få bli firad på sin stora dag. Men alla måste vi vara solidariska...och allt blir nog bra igen. Och vilken fest vi ska ha då!

Drottning Margrethe på kronprins Frederiks 50-årsfest
Något att se fram emot – efter pandemin.

Foto: Per Morten Abrahamsen/Kongehuset, TT.

Annons