Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Marys och Frederiks kris – tvingas gå ut med offentlig kommentar

06 maj, 2022, 14:15 
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary
Mary och Frederik tvingas krishantera – efter skandaluppgifterna i dansk tv i går.
Annons
Så träffades Mary och Frederik!Brand logo
Så träffades Mary och Frederik!

Det har blåst upp till orkan kring det anrika internatet Herlufsholm, den skola där Marys och Frederiks son prins Christian går sedan i höstas.

Detta efter skandaluppgifterna i den mycket uppmärksammande dokumentär som på torsdagskvällen visades i danska TV2.

Mary och Frederik med sin son prins Christian framför internatskolan Herlufsholm
Prins Christian, Danmarks framtida kung och gudson till vår egen Victoria, framför sin nu hårt kritiserade internatskola Herlufsholm.

I programmet vittnar ett 50-tal elever om att de utsatts för pennalism och mobbning av de äldre eleverna, en skolkultur som uppges ha förts över från den ena generationen till den andra i snart hundra år.

Annons

Danmarks kronprinspar har reagerat mycket kraftigt på de nya uppgifterna om pennalism och kränkningar, och de går nu ut med en officiell – och mycket skarp – kommentar:

– Som föräldrar till ett barn som går på Herlufsholm är vi djupt skakade över de vittnesmål som har kommit fram i den aktuella dokumentären.

– Det är hjärtskärande att höra om systematisk mobbning och om den kränknings- och våldskultur som många har varit en del av.

– Detta är helt oacceptabelt. Som föräldrar förväntar vi oss att skolan effektivt säkrar en kultur där alla är trygga och en del av gemenskapen, och den närmaste tiden kommer vi att följa de förändringar som helt uppenbart är nödvändiga.

Kronprinsessan Mary och kronprinse Frederik med sin dotter prinsessan Isabella
Ska Mary och Frederik verkligen sätta sin dotter på Herlufsholm i höst som planerat?

Skolledningen har nu snabbt tillsatt en opartisk utredning: En advokat ska granska de grava missförhållanden som skildras.

Annons

– Varje fall är ett fall för mycket. Och kommer man fram till att det är något som vi kan göra bättre, så ska vi naturligtvis göra det, säger Herlufsholms rektor Mikkel Kjellberg.

Danmarks svar på Lundsberg: Detta är Herlufsholm

En av sovsalarna på danska internatskolan Herlufsholm
Alla eleverna bor i sovsalar.

Herlufsholm ligger i Næstved, en timme med bil från Köpenhamn, och är Danmarks svar på svenska Lundsberg. Anorna går flera hundra år tillbaka – Herlufsholm grundades redan år 1565!

Det är internatskola som gäller i danska kungafamiljen

Prins Christian går som sagt redan på skolan, och det är planerat att hans syster prinsessan Isabella, 15, ska börja efter sommarlovet.

Annons

Det var också där som deras kusin prins Nikolai tog studenten 2018.

Prins Nikolai student på Herlufsholm 2018
Prins Nikolai, student på Herlufsholm för fyra år sedan.

Drottning Margrethe satte för sin del sönerna Frederik och Joachim i den franska internatskolan École des Roches i Normandie. Och själv gick hon ett år på det brittiska internatet North Foreland Lodge i Hampshire.

Foto: TT, Keld Navntoft/Det Danske Kongehus, Instagram.

Annons