Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Marys okända syster träder fram – bara dagar innan hon ska bli drottning

13 jan, 2024, 11:00 

Nu dyker hon upp!

Annons

Det är inte lång tid kvar tills Danmark har ett helt nytt kungapar – och en kung för första gången på 52 år. Tronskiftet äger rum i Köpenhamn den 14 januari, på pricken 52 år sedan Margrethe tog över tronen från sin far.

Frederik blir kung, och Mary blir drottning. Nu träder hennes australienska syster fram.

Chocken: Då fick Frederik veta att Margrethe ska abdikeraBrand logo
Chocken: Då fick Frederik veta att Margrethe ska abdikera

Förvirringen efter danska kungafamiljens beslut

Det har spekulerats vilt om gästlistan för tronskiftet, och framförallt om det kommer bjudas på en kunglig uppvisning. Men svaret blev nej – inga andra hov är bjudna, eftersom tronskiftet är en nationell angelägenhet.

Annons

Lika snopet blev det när Billed-Bladet rapporterade att inte ens hela danska kungafamiljen kommer närvara. Den blivande kungens bror Joachim med familj bor i Washington, och han kommer resa ensam till Köpenhamn för att närvara. Prinsessan Marie och barnen dyker alltså inte upp.

Ekstra Bladet rapporterade att parets två äldsta söner, greve Nikolai och greve Felix, inte ens fått någon information om tronskiftet – och således inte var bjudna.

Det här har fått hovexperter runt om i världen att höja på ögonbrynen. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall citerades i norska Dagbladet:

– Det låter helt konstigt, om det stämmer att de inte är inbjudna. Det är väldigt, väldigt konstigt.

– Det är som om kronprinsessan Victoria inte skulle fråga prinsessan Madeleines barn när hon blir drottning. Det är anmärkningsvärt.

Prinsessan Marie, prins Joachim och barnen
Det blir ingen familjeåterförening när Frederik ska bli kung.
Annons
Margrethes nya liv – efter att hon abdikeratBrand logo
Margrethes nya liv – efter att hon abdikerat

Nu träder kronprinsessan Marys okända syster fram

Någon som däremot kommer vara på plats, är kronprinsessan Marys storasyster Jane Stephens. Hon är något av en doldis, och fångas sällan på bild. Ja, informationen om henne är knapphändig och hon håller sig utanför det kungliga strålkastarljuset.

Det lär inte bli någon ändring på det trots att hennes syster blir drottning, men hon kommer de facto resa till Danmark för att stötta Mary under den stora dagen, rapporterar danska medier.

Kronprinsessan Marys syster Jane Stephens
Jane fångades på bild i samband med prins Christians 18-årsfirande.

Foto: TT

Annons