Mystiska sjukdomen i familjen som plågat drottning Elizabeth

Lady Louise Windsor och drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth fick känna på oro. Allt på grund av en mystisk sjukdom.
Märtha Louise & Schaman Durek – en kärlekssaga
Slå på ljud

Lady Louise Windsor är yngst av alla drottning Elizabeths barnbarn. Men hon kom till världen på ett dramatiskt vis.

Hennes mamma hertiginnan Sophie skulle egentligen föda först om en månad när hon i november, 2003, plötsligt drabbades av svåra kramper. Hon fick föras till sjukhus i ilfart och därefter förlösas via akut kejsarsnitt. Pappa prins Edward var då på statsbesök på Mauritius och missade hela förlossningen.

LÄS MER: Så pressades Meghan att lämna kungahuset

Drottning Elizabeth skakad

Lady Louise Windsor

Så här såg Lady Louise Windsor ut före sin operation.

Louise vägde bara två kilo när hon föddes och lades in på en neonatalklinik i London. Först sex dagar senare blev hon återförenad med sin mamma.

Men pärsen var inte över än för föräldrarna. När Louise blev lite större framgick det nämligen att hennes tidiga födsel orsakat men.

Hon hade fötts med en ovanlig ögonåkomma, esotropia. Så här skriver Karolinska institutet om diagnosen.

"En form av felriktning av ögonen orsakad av för stark konvergens av synaxlarna, vilket leder till korsögdhet. Tillståndet kan t ex bero på förlamning av ögats yttre, raka muskel, vilket ger ögat ett inåtriktat läge vid försök att spänna blicken."

Man får anta att farmor, drottning Elizabeth, kände stor oro för sitt lilla barnbarn.

Lady Louise Windsor har fel på sina ögon

Redan när hon var arton år gammal blev Louise opererad för att rätta till felet. Men operationen misslyckades – och problemen kvarstod. Ett andra försök gjordes 2014.

– Barn som är tidigt födda skelar ofta eftersom ögonen är det sista som blir fulländat hos en bebis. Hon skelade ganska mycket när hon var liten och det tar tid att fixa. Man måste se till att ett öga inte är mer dominant än det andra, men hon mår bra nu, hon har finfin syn, har Sophie sagt i en intervju.

Louise hade tur som hade engagerande föräldrar. Ögonspecialisten David Hunter har varnat för att låta barns esotropia-ögon gå obehandlade för länge.

– Det är viktigt att skelande barn får träffa en specialist direkt, även om de bara är ett par veckor eller månader gamla. Då kan man utesluta allvarliga sjukdomar, undvika "lazy eye" och hjälpa barnen att se rakt så snabbt som möjligt, har David konstaterat.

LÄS MER: Unik inblick! Kungafamiljens privata fotoalbum

LÄS MER: Okända relationerna i Europas kungahus

LÄS MER: Lämnade hovet och försvann – det gör de idag