Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nu tvingas Madeleine agera i Florida – för barnens skull

01 jul, 2023, 15:00 
https://image.svenskdam.se/image-9691201?imageId=9691201&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Vendela Lönnqvist
Nu måste Madeleine agera.
Nu måste Madeleine agera.

Att flytta från USA till Sverige som fembarnsfamilj är inte lätt – inte ens om man är av kunglig börd.

Annons
Sanningen bakom Madeleines uppskjutna flytt • Chris är tysk – igen • Fergie opererad för bröstcancer – 3 kungliga snackisar från vecka 26!Brand logo
Sanningen bakom Madeleines uppskjutna flytt • Chris är tysk – igen • Fergie opererad för bröstcancer – 3 kungliga snackisar från vecka 26!

Den 27 juni meddelade hovet att prinsessan Madeleine och Chris O'Neills tänkta flytt från Florida till Stockholm senareläggs.

Sedan tidigare var det bestämt att paret, med sina tre barn Leonore, Nicholas och Adrienne, skulle flytta till Madeleines hemstad i augusti.

Prinsessan Madeleines Sverige-flytt skjuts upp

Men nu går inte flyttlasset förrän 2024, meddelar hovets presschef Margareta Thorgren till Expressen.

– Anledningen är varken ett migrationsärende, husförsäljningen, eller någonting sådant. Det är helt enkelt att tiden för familjen med allt som en flytt innebär, den har varit lite för kort, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen.

Journalisten tveksam till att Chris flyttar till Sverige

Men journalisten Johan T. Lindwall tror annat – han menar att det redan i mars vajade varningsflaggor angående beslutet att flytta hem.

– Jag har väldigt svårt att se hur Chris ska acklimatisera sig till Sverige och Stockholm. Vet att han ofta förr brukade beklaga sig över den uppmärksamhet hans person skapade när han var ute och rörde sig på allmänna ytor, förklarar han för Svensk Damtidning.

Annons

Ja, prinsessparet har ju till större delen av sitt äktenskap bott och befunnit sig utomlands. De har tidigare bott i London, för att ett tag bo i Sverige innan de tog sitt pick och pack till Florida i USA.

Och där har de kunnat leva hyfsat anonymt.

Migrationsverket talade ut efter hovets nyhet

När hovet offentliggjorde parets beslut att flytta hem i mars, gick Migrationsverket ut på Facebook och meddelade att "det finns inga undantag för tredjelandsmedborgare som ansöker om uppehållstillstånd på grund av anknytning till kungligheter".

Meddelandet kom efter många förfrågningar angående tillståndsansökningar för icke-EU-medborgare – särskilt sådana som är gifta med kunglig börd.

Men ett uppehållstillstånd har aldrig varit aktuellt för Chris O'Neill.

Annons

Chris O'Neills tre medborgarskap

Eftersom han, på grund av sin mammas bakgrund, har medborgarskap i Tyskland fick han sitt ärende om nytt pass via tyska ambassaden i Stockholm beviljat.

Chris O'Neill är alltså britt, eftersom han föddes i Storbritannien, men också amerikansk på sin fars sida och tysk på sin mors sida.

Eftersom han då blir medborgare i EU-landet och Schengenmedlemmen Tyskland, ska det inte vara några problem att bosätta sig i Sverige.

Hovets presschef Margareta Thorgren: "Inte forcera den här flytten"

Margareta Thorgren menar att det handlar om annat, såsom att inte stressa fram en flytt.

– Det är så mycket saker att ta hänsyn till, saker som tagit längre tid än beräknat och därför så har familjen valt att inte forcera den här flytten tillbaka till Sverige. De försöker få till det så att det passar så bra som möjligt för framför allt barnen, säger Margareta Thorgren till Expressen.

Annons