Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya beskedet om drottning Elizabeths hälsa

30 nov, 2021, 10:15 
Drottning Elizabeth

95-åriga drottning Elizabeth har en tuff höst bakom sig – och nu kommer nya uppgifter om hennes hälsotillstånd.

Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 47?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 47?

Häromdagen tog hon emot chefen för Bank of England hemma i sitt kombinerade vardagsrum och arbetsrum på Windsor Castle, och visst såg hon aningen tunn ut, drottningen.

De senaste månaderna har ju varit en utmaning för 95-åriga Elizabeth, som tvingats inse att åldern delvis har hunnit i kapp henne.

Drottning Elizabeth Windsor Castle Oak Room Andrew Bailey Bank of England
Drottning Elizabeth med Andrew Bailey, chef för Bank of England.
Drottning Elizabeth Blåmärke
De nya bilderna visar drottningen med nylagt hår – och ett blåmärke på handryggen.

Det är inte känt exakt vilka hälsoproblem hon kämpar med, men enligt brittiska medier ska drottning Elizabeth nu mycket bestämt ha informerat sin närmaste omgivning om att hon är på bättringsvägen.

Annons

Hon ska också ha sagt att hon ser fram emot att ta emot dem alla vid det traditionsenliga julfirandet på slottet Sandringham, dit hon räknar med att anlända en vecka före jul. Dock inte med tåg till stationen Kings Lynn som hon brukar, det sätter pandemin definitivt stopp för, men med helikopter, en flygtur på 50 minuter.

Uppdatering: Så mår drottning Elizabeth

Detta är dock ett julfirande som kräver sin kvinna – i alla fall om det blir av i sin gamla vanliga form: Här talar vi om 50 gäster och fem klädbyten på mindre än ett dygn.

På julafton är det afternoon tea och paketöppning (tvärtemot de flesta britter som öppnar på juldagen), sedan smokingmiddag på kvällen. På juldagen promenaden till kyrkan för julgudstjänsten, som följs av stora jullunchen och därefter samling för att lyssna till drottningens jultal, innan charaderna bryter ut och det blir middagsbuffé. Och på Annandagen ger sig alla ut och jagar fågel.

Annons

Förra året tvingades drottning Elizabeth dock ställa in allt på grund av pandemin, men fick i gengäld fira julhelgen i stillhet tillsammans med sin Philip. Och det skulle visa sig vara värdefull tid: Det blev deras sista jul tillsammans.

I april gick han bort och lämnade drottning Elizabeth ensam, efter 73 års äktenskap.

Drottning Elizabeth
En av årets nyklädda granar på Windsor Castle.

Detta blir med andra ord hennes första jul utan prins Philip och förhoppningsvis kan det bli som hon hoppas, att hon får fira den med hela sin stora familj.

Samtidigt tornar nya orosmoln upp sig, med den nya coronavarianten omnikron. Så kanske är sista ordet ännu inte sagt om drottning Elizabeth och hennes jul.

Foto: TT.

Annons