Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya bilden på prins Julian – detaljen alla pratar om

17 aug, 2021, 10:00 
Prins Julian
Prins Julian gjorde succé på sitt dop – men det finns en detalj som väcker uppmärksamhet.
Annons
Hovexperten Johan Lindwall kommenterar prins Julians dopBrand logo
Hovexperten Johan Lindwall kommenterar prins Julians dop

Prins Julian var dagens huvudperson i lördags! Då blev landets nyaste prins döpt i slottskyrkan i Drottningholm, framför mamma prinsessan Sofia, pappa prins Carl Philip och resten av kungafamiljen.

Han var finklädd för tillfällen. Julian var den fjärde generationen som fick bära den 115 år gamla dopklänningen, en familjeklenod av siden, batist och valenciennespetsar. Hans fullständiga namn, Julian Herbert Folke, fanns inbroderat i den matchande capen av sidensatin. Men det fanns ytterligare en detalj att upptäcka för alla med skarp blick.

Prins Julian – detaljen alla pratar om

Twitter-kontot Gert's Royals drivs av en icke-namngiven person med ett brinnande intresse för världens kungligheter. Hen har definitivt ett sinne för det nördiga – vilket märktes när bilderna från prins Julians dop skulle närgranskas.

Gert's Royals noterade direkt något alldeles extra med Julians utstyrsel.

"Man kan se den lilla blå Serafimerorden sticka ut från hans klänning", skriver kontot.

Annons

"Serafimerorden är Sveriges högsta ridderliga orden och ges till svenska kungliga bebisar vid dopet. Alla kungens barnbarn har erhållit denna ära."

Sefafimerorden har mycket riktigt en väldigt anrik historia. Det är inte vilket kuttersmycke som helst som Julian fått bära!

Sedan orden inrättades på 1700-talet har sammanlagt 882 personer fått den. Den förste var kung Fredrik I som fick sin 1748.

Det är mycket pompa och ståt som kommer med ett prinsdop, inte bara urgamla riddarordnar.

Dopaltaret var dekorerat med tunga silverljusstakar och intill stod vaser med sensommarblommor. För första gången var det inte ärkebiskopen (eller någon av hennes företrädare) som förrättade dopet. Den uppgiften sköttes av överhovpredikanten Johan Dalman och hovpredikanten Michael Bjerkhagen, som lyfte upp Julian med varsamma händer vid en blomsterdekorerad dopfunt med en förgylld ängel.

Annons