Nya chockuppgifter: Elizabeth dog i cancer – led i det tysta

26 nov, 2022, 12:00 

Enligt en ny biografi var drottningens sista tid kantad av stora smärtor.

Annons

Den 8:e september gick Buckingham palace ut med ett meddelande som fick hela världen att stanna upp en stund. Drottning Elizabeth är sjuk, och läkare är oroliga över hennes hälsa och hon hålls under uppsikt.

Löpsedlarna fylldes med bilder på barnbarnen som rusade till Balmoral slott där 96-åringen senare stillsamt skulle somna in.

Men nu kommer nya uppgifter om drottningens sista svåra tid. Det menar författaren Gyles Brandreth i en ny biografi, enligt Daily Mail.

Uppgifter: Drottning Elizabeth hade svåra smärtor

Trots att drottningens ålder inte gick att förneka, kom beskedet om hennes plötsliga bortgång som en chock. Bara dagar innan hade hon utfört sin kungliga plikt och godkände Liz Truss som ny premiärminister.

Recept.se Nyhetsbrev
En av de sista bilderna på drottning Elizabeth, när hon skakar han med Liz Truss
Den sista gången Elizabeth visade sig offentligt.

På de sista kända fotona reagerade många över ett märkligt blåmärke på Elizabeths hand, och att hon såg lite tröttare ut än vanligt. Det började spekuleras i om hon var sjuk, men när hennes dödsattest presenterades var det tydligt: Drottningen dog av hög ålder.

Annons

Men nu kommer det nya uppgifter, som menar på att Elizabeths sista tid var svår. Författaren Gyles Brandreth skriver i sin nya biografi om drottningen att hon ska ha lidit av en form av cancer i benmärgen, myelom.

– Det vanligaste symptomet är smärtor i skelettet, i synnerhet i ländryggen och höften, skriver han i boken.

Ska ha vetat att tiden var kommen

Brandreth menar att detta hade förklarat de tecken som syntes på drottningen hennes sista tid; hennes plötsliga viktnedgång, tröttheten och rörelsesvårigheter.

För även om Elizabeth var trogen plikten in i det sista gick det inte att förneka att det blev allt svårare att utföra sina uppdrag. Hon syntes allt oftare i en golfbil, för att slippa promenera längre sträckor, och ställde in flertalet evenemang.

Drottning Elizabeth transporteras i en golfbil
Detta var en vanlig syn Elizabeths sista år.

I juni ställde hon även in en medverkan under sin egna jubileumsvecka, och avstod att delta på en gudstjänst. Detta fick många att bli oroliga.

Annons

– Drottningen njöt av dagens födelsedagsparad men upplevde vissa besvär, sa en talesperson från Buckingham Palace.

Enligt biografin ska Elizabeth ha vetat att hennes tid höll på rinna ut, och accepterat det med ro.

– Hon berättade att hon inte ångrade någonting i livet, står det i boken.

Buckingham Palace har inte kommenterat uppgifterna om att Elizabeth skulle ha varit sjuk, utan det som är bekräftat är vad som står i hennes dödsattest.

Foto: TT

Annons