Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Okända detaljen om Silvia och kungen kommer upp till ytan – ingen visste något: “Vanvördigt”

22 dec, 2022, 11:00 
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf

Nu kommer sanningen fram – och den har hållits hemlig i flera år.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det är svårt att föreställa sig ett kungahus utan den så eleganta drottning Silvia. Och allt har vi att tacka den där sommardagen 1972 i München när Silvia Sommerlath och dåvarande kronprinsens vägar korsades.

Kungafamiljen splittras över jul – Silvias sorgBrand logo
Kungafamiljen splittras över jul – Silvias sorg

Mycket vet vi om mötet som skulle bli början på en riktig kärlekssaga. Men en sak har hållits hemlig – tills nu.

Drottning Silvias egna ord om första mötet med kungen

Låt oss spola tillbaka bandet, för visst är det en alldeles särskild dag värd att titta tillbaka på!

Det var den 26:e augusti och en 26 årig Silvia Sommerlath, intet anande om att hon skulle bli drottning, befann sig på Olympiastadion i Tyskland. Det gjorde även kung Carl XVI Gustaf, som då inte ännu var landets statschef.

Silvia var där som värdinna, och hade som uppgift att rodda med alla VIP-personer som befann sig i området.

Dåvarande Silvia Sommerlath under OS i Munchen, klädd i en blå och vit dräkt
Den Silvia Sommerlath som fick kungen på fall!

Mycket ansvar låg på henne, och mitt i vimlet så var det som att det slog gnistor. För vem befann sig såklart på VIP-läktaren om inte kungen?

Annons

– Men så kände jag att det var en person som tittade på mig genom en kikare, på bara några meters håll. Och det var kungen! Jag vet inte vad jag ska säga, men...det var mycket speciellt, sa Silvia till Svensk Damtidning i somras.

– Det var som att tiden stannade... Det var mycket märkligt. Jag tror att det var då som det sa klick.

Kungens drag under träffen med Silvia

Efter det första mötet sågs de igen på ett exklusivt mingel, och då tog kungen det till nästa steg. Han skickade fram sin adjutant som berättade att kungen gärna ville tala med OS-värdinnan Silvia.

– För första gången blev jag nervös. Jag vet inte varför. Vi pratade en stund. Sa frågade han om jag kunde komma på middag på kvällen, en privat familjemiddag på restaurang Chalet Suisse i Munchen.

Silvia följde med på middag, där prins Bertil, prinsessan Lilian, prinsessan Birgitta och och hennes man Hansi befann sig. Och resten är som bekant, historia – i somras firade makarna 50 år som gifta.

Kung Carl XVI Gustaf och dåvarande Silvia Sommerlath på ett diskotek 1972
Såhär såg det ut, när det slog gnistor!

Okända detaljen om kungen och Silvias första möte

Även om det känns som man har koll på det mesta som ägde rum den där dagen, finns det en lite dråplig hemlighet som nu kommer upp till ytan. Det berättar textildesignern Wanja Djanaieff, hjärnan bakom OS-truppens kläder 1972, i en intervju med SVT.

Annons

Det är vid det här laget ett nästintill ikoniskt motiv, för vem har inte sett den klassiska mörkblåa färgen med gula kronor på?

– Då tänkte jag att dom skulle ha med sig nånting hemifrån, som ett litet gosedjur fast i kläderna. Så blev det en härlig parad när de gick in i gult och blått, berättar Wanja om kläderna.

Kungen på OS i Munchen 1972 med solglasögon och blågula kläder
Kika på slipsen! Det är Wanjas motiv.

Förutom idrottarna bar även kungen kläder med det blågula-mönstret. På fler ställen än vad vi tidigare vetat om, avslöjar hon:

– Då hade han såna här kalsonger på sig. Det vet jag! Kan man säga det? Kanske lite vanvördigt, men det är sant!

Foto: TT

Annons