Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

På spåret-stjärnans angrepp på kungafamiljen – inkallad på krismöte hos hovet

18 nov, 2022, 16:00 
AvIbraheem Alsalman

Nu berättar journalisten om dramat med hovet.

Annons
5 skandaler i "På spåret"!Brand logo
5 skandaler i "På spåret"!

Ikväll är väntan över – SVT:s succéprogram "På Spåret drar äntligen igång med en färsk och väldigt spännande säsong.

Programledarna är som vanligt folkkära Kristian Luuk med vapendragaren Fredrik Lindström.

Förra året var spänningen olidligt men till slut vann radioprofilen Cecilia Düringer, 42 och komikern och krönikören Jonatan Unge, 43. Bland de som deltog fanns många folkkära och populära profiler så som Carina Bergfeldt, Marcus Oscarsson, Hanna Hellquist och Cecilia Düringer.

Luuk och Lindström har lett programmet i hela 15 år, och nu medger Luuk att han ser slutet. Nästa säsong kan mycket väl bli hans sista.

– Ingenting är klart än, men något år till tänker jag att jag är med i alla fall. Men sedan är det nog dags att jag och Fredrik byts ut, för allas bästa.

Annons

Programmet har, genom åren, haft många samtalsämnen och många av oss är verkligen engagerade.

Nu berättar radiojournalisten Thomas Nordegren om ett minne när han deltog i programmet 2021 tillsammans med Louise Epstein.

På spåret-stjärnans angrepp på kungafamiljen – inkallad på krismöte hos hovet

De fick hoppa in med kort varsel efter skandalen kring Hamid Zafar som gjorde att han kastades ut.

Nordegren är en känd skjutjärnsjournalisten som ställer tuffa frågor. Oftast hamnar han i dispyt med kungahuset.

Han hade till exempel åsikter om att prins Carl Philip och prinsessan Sofia gav prins Gabriel namnet Walther i tredjenamn.

– Jag tyckte det var okänsligt att döpa honom till Walther. Det blev ett litet blåsväder, men vi balanserar rätt ofta på Sveriges Radios programregler, sa Thomas Nordegren i en tidigare intervju med Aftonbladet.

Då klarade han sig utan varning – men sedan hände en till incident.

Annons

– För länge sedan skrev jag en krönika i DN som handlade om att kungen höll så dåliga tal och undrade varför han överlät det till snorkfröknarna på slottet. Då blev jag uppkallad till förste hovmarskalk Kuylenstierna.

Jan Kuylenstierna, som avled 2005, gav Thomas en liten uppsträckning. Sedan avslutades mötet vänskapligt.

– Jag fick också ett brev av Elisabeth Tarras-Wahlberg som hon hade undertecknat med ”Snorkfröken”. När jag kom till hovmarskalken var jag lite orolig, men de var vänliga, bjöd mig på kaffe och sa att jag hade helt rätt. De hade fått hemskt dåligt underlag till talen i USA som jag syftade på, och sa att jag var välkommen om jag hade andra synpunkter. Men jag har en hyfsad relation med kungen och drottningen och har intervjuat dem flera gånger och reste senast med dem på statsbesöket hos det japanska kejsarparet 2018, säger Thomas.

Annons