Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Prinsessan Birgitta avbröt SVT-inspelningen – händelsen blev för mycket: "De hade tjatat"

Prinsessan Birgitta avbröt SVT-inspelningen – händelsen blev för mycket: "De hade tjatat"

Foto: TT

Nu berättar prinsessan Birgitta om händelsen som fick känslorna att svämma över.

Hon är en av fyra Hagasessor – kungens fyra systrar som en gång i tiden var den allra mest omskrivna syskonskaran i landet. Det handlar såklart om prinsessan Birgitta, som tog sitt pick och plack och flyttade långt ifrån kungliga middagar och strålkastarna till Mallorca.

7 saker du inte visste om prinsessan Birgitta
0:59

Efter reklamen: 7 saker du inte visste om prinsessan Birgitta

(0:59)

Slå på ljud

Nu har hon gjort en sällsynt dokumentär tillsammans med filmaren Jens Lind, och resultatet blev SVT-programmet Sessan. Men det var en händelse som fick henne att bryta allt.

Extremväder på Mallorca påverkar prinsessan Birgitta: "Inte hälsosamt"

Prinsessan Birgittas rädsla för kungen

Ja, det hör inte alls till vanligheterna att någon av Hagasessorna gör särskilt mycket väsen av sig. Till skillnad från sin lillebror kungen, vars varje steg sker inför hela svenska folket.

Kanske är det en av anledningar till att de fyra systrarna väljer att hålla sig undan. Varken Birgitta, Christina, Margaretha eller Désirée träder fram i onödan.

I dokumentären Sessan berättar prinsessan Birgitta just detta, att hennes bror alltid finns med henne i tankarna: rädslan att göra nånting som ska få honom att ställas i dålig dager är stor.

– Jag tänker alltid på min bror, att jag aldrig skulle vilja skada honom på nåt sätt. Göra nåt som är fel, eller nåt konstigt som kommer i tidningarna. Nej, bror ska få leva sitt lugna liv utan en syster som ställer till det, säger prinsessan Birgitta i dokumentären.

Hagasessorna och kung Carl XVI Gustaf 1949

Hela syskonskaran samlad 1949, en idag sällsynt syn. Alla lever ju sina egna liv, på eget håll.

Tre Fotografer/TT

Prinsessan Birgitta om Hagasessorna – och om systern Désirées sjukdom

Händelsen i SVT blev för mycket för prinsessan Birgitta

Så hur kommer det sig, att den annars så anonyma prinsessan plötsligt delar med sig av sitt liv och öppnar upp sitt hem i SVT? Ja, det var inte helt frivilligt, berättar hon för Expressen.

– Jag vill inte alls vara där, säger hon, men jag hade blivit övertalad tyvärr. De hade tjatat på mig. De tjatar och tjatar och säger ”kan du inte” och ”kan du inte” och ”alla vill se dig”. Till slut gav jag med mig.

Hon är däremot nöjd med resultatet. Men det var en händelse som fick bägaren att rinna över, och prinsessan bad Jens Lind att stänga av kamerorna, vilket vi ser i dokumentären. Och anledningen bakom tårarna är känslosam.

– Det var min pappas röst som uppträdde två gånger. Den ena var en film när han var med scouterna och den andra var under hästhoppning. Det rörde mig mest, säger prinsessan Birgitta till Expressen.

Hela familjen samlad. Prinsessan Sibylla, prins Gustaf Adolf, prinsessan Margaretha, prinsessan Désire, prinsessan Christina, prinsessan Birgitta och dåvarande prins Carl Gustaf, nu kung Carl XVI Gustaf

Familjen gick ett tragiskt öde till mötes.

Mustang media AB

Hagasessorna och kungens pappa prins Gustaf Adolf avled hastigt och tragiskt i en flygolycka 1947, bara fyrtio år gammal, då barnen fortfarande var små.

Foto: TT