Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Systrarnas krav på kungen – nu avslöjas livslånga förbudet: "Du får aldrig"

25 dec, 2022, 17:00 
Hagasessorna och kungen

Han är kung, men också en lillebror. Nu berättar prinsessan Birgitta om systrarnas förbud.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Ett tag var dem den absolut mest uppmärksammade syskonskaran i hela landet – och nu är det inte många som håller koll på deras liv. Det handlar om Hagasessorna, kungens fyra systrar som växte upp i den kungliga strålkastaren på Haga Slott.

7 saker du inte visste om prinsessan BirgittaBrand logo
7 saker du inte visste om prinsessan Birgitta

Prinsessan Birgitta medverkar i en unik dokumentärserie på SVT, Sessan, och där berättar hon helt nya detaljer om livet som syster till Sveriges statschef.

Prinsessan Birgitta tror inte att Hagasessorna kommer ses igen

Det är dokumentärfilmaren Jens Lind som besökt Birgitta borta på Mallorca där hon bor. Hon trivs i värmen, och spenderar gärna dagarna på golfbanan. Nu slår hon sig ned framför kameran och väljer att tala öppenhjärtigt om hennes långa och spännande liv.

Annons

Ja, faktum är att de fyra Hagasessorna helst håller sig undan. Birgitta lever sitt liv i Mallorca, Christina i Stockholm, Margaretha på den brittiska landsbygden och DésiréeKobergs slott. De bor långt ifrån varandra, en stor kontrast till när de sprang runt och busade i slottets korridorer under uppväxten.

Hagasessorna på prinsessan Sofia och prins Carl Philips bröllop 2015
En sällsynt syn! Alla Hagasessorna samlade 2015 på prinsessan Sofia och prins Carl Philips bröllop.

I dokumentären kommer Birgitta med ett känslosamt besked om systrarnas framtid. Det är ju oundvikligt att åldern tar ut sin rätt, och hon får frågan av Jens Lind om hon tror att de kommer ses igen alla fyra:

– Alla har blivit för gamla. Min syster blev ju sjuk (Desirée, vår anm.) och min andra syster Margaretha sitter i England och har blivit lite äldre, och det har jag med. Så jag vet att häromdagen sa vi att det där med att ses, det blir nog lite svårt kanske.

Annons

Hagasessornas förbud för kungen

På ämnet vitt skilda liv är nog den tydligaste kontrasten kungen. Han lever långt ifrån solen på Mallorca, och har tillägnat sitt liv åt den kungliga plikten.

Faktum är ju att han nästa år firar ett halvt sekel på tronen. Men samtidigt som han är Sveriges kung är han ju också en familjemedlem, en lillebror.

– Jag tänker alltid på min bror, att jag aldrig skulle vilja skada honom på nåt sätt. Göra nåt som är fel, eller nåt konstigt som kommer i tidningarna. Nej, bror ska få leva sitt lugna liv utan en syster som ställer till det, säger prinsessan Birgitta i dokumentären.

Prinsessan Birgitta
Prinsessan Birgitta gör allt för att värna om sin bror.

– Men han sitter i mitt bakhuvud. Det är alltid brorsan som gäller. Det är väl korrekt, han är vår boss.

Jens Lind frågar om han någonsin ringer och säger att "Nu hoppar jag av!", men på det har prinsessan ett tydligt svar.

– Vi systrar har ju förbjudit honom från att göra det. ”Du får aldrig göra det!” Abdikera eller så.

Sessan – en kunglig saga visas 29 december kl 20.00 i SVT1, samt på SVT Play från 25 december.

Foto: TT

Annons