Prinsessan Margarethas dolda diagnos: "Plågat henne"

Prinsessan Margaretha

Prinsessan Margaretha har levt ett så anonymt liv som en prinsessa kan. I det dolda har hon plågats av en diagnos.
11 vackra klänningar vi glömt att prinsessan Margaretha har burit!
Slå på ljud

För 57 år sedan flydde prinsessan Margaretha strålkastarljuset i Sverige för ett anonymt liv i England. Nu bor hon utanför en liten by utanför Chipping Norton i Oxfordshire.

Här är det bara de närmaste grannarna som känner till att hon är prinsessa. De boende vittnar om att hon är trevlig men att hon håller sig för sig själv.

Skyggheten har prinsessan alltid haft. I bakgrunden finns en diagnos som ställt till det för prinsessan.

Prinsessan Margaretha: "Lidit djupt" av diagnosen

Margaretha brukar beskrivas som den blygaste av hagasessorna. Hon, likt många i familjen, lider av dyslexi.

”Margaretha som hade en stark konstnärlig ådra hade i unga år lidit djupt av den dyslexi som plågat henne och flera andra av hennes släktingar", skriver Roger Lundgren i boken ”Sibylla”.

"Hon plockades därför ur skolan när hon bara var 14 år, då hon inte ansågs hålla det akademiska måttet”.

Sedan dess har Margaretha fortsatt på den tillbakadragna banan. 1964 gifte hon sig med den brittiske affärsmannen John Ambeler. Ett år senare registrerade hon sig som utvandrad till England.

John Ambeler och prinsessan Margaretha

1964 gifte sig prinsessan Margaretha med John Ambeler

Nu lever Margaretha ett stillsamt liv, precis som hon alltid önskat. Sedan Johns död 2008 bor hon helt själv på sitt gods.

LÄS OCKSÅ: Exklusiv kartläggning: Så lever Hagasessorna idag!

Dyslexi inom kungafamiljen

Dyslexi har funnits inom kungafamiljen i flera generationer. Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip tampas alla med diagnosen.

– Som för alla som växer upp med dyslexi har det varit jobbigt. Det yttrar sig på olika sätt. För mig har det varit extra jobbigt att hålla tal och även högläsning i skolan. Det är olika för olika personer, har prins Carl Philip tidigare sagt till Aftonbladet.

Vad är dyslexi?

Dyslexi är en funktionsnedsättning i hjärnan som innebär att man har svårt att lära sig läsa, stava och förstå en skriven text.

Om man har dyslexi har vissa funktioner i hjärnan som styr språket inte utvecklats normalt. Det är dock viktigt att påpeka att en dyslektisk person inte är mindre intelligent. Dyslexi är ärftligt och vanligare hos pojkar än hos flickor.

Oftast upptäcks dyslexi i förskola eller tidig skolålder. Den som har dyslexi blir inte helt av med sina besvär. Man kan dock få hjälp med sina läs- och skrivsvårigheter.

Källa: Hjärnfonden

Foto: TT

LÄS OCKSÅ: Drottning Elizabeth säger nej till prinsessan Margaretha

LÄS OCKSÅ: Intervju! Prinsessan Birgitta om sin längtan efter systrarna

LÄS OCKSÅ: Unik inblick! Kungafamiljens privata fotoalbum