Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Maries hårda anklagelse mot Margrethe – dottern Athena blir mobbad i skolan

02 okt, 2022, 06:56 

Nu menar mamman att beslutet haft förödande konsekvenser.

Annons
Margrethes drastiska beslut – tar ifrån titlarnaBrand logo
Margrethes drastiska beslut – tar ifrån titlarna

Det pågår en sällan skådad storm i det annars så välpolerade danska kungahuset. Allt efter att drottning Margrethe valde att frånta fyra av sina åtta barnbarn sina kungliga titlar.

Beslutet har varit allt annat än odramatiskt. I flera olika vändor har påverkade familjemedlemmar talat ut i pressen om Margrethes val, och nu kommer prinsessan Marie, som är mamma till två av barnen, med en hård anklagelse.

Kungen gjorde samma sak

Det är prins Joachim, Margrethes yngsta sons barn som påverkas av hennes beslut. Genom att frånta barnbarnen Henrik, Nikolaj, Athena och Felix sina titlar som prins och prinsessa smalnar hon av kungahuset rejält.

I sig är beslutet föga förvånande. Redan 2019 gjorde vår kung detsamma med prins Carl Philip och prinsessan Madeleines barn, men det finns en tydlig skillnad. Kungen lät barnen behålla sina titlar, men de lämnade rent formellt kungahuset.

Annons

Rent praktiskt innebär det en större frihet att forma sina egna liv, då man inte längre är bunden till de plikter och skyldigheter som utkrävs som medlem av kungahuset.

Men att Margrethes barnbarn inte längre får kalla sig prins och prinsessa, som de gjort hela sina liv har tagit hårt. Nu får de istället gå som greve och grevinna.

– Barnen känner sig utfrysta. De kan inte förstå varför deras identitet tas ifrån dem, säger Alexandra, mamma till de två äldsta barnen, till BT.

Grevinnan Alexandra med barnen prins Nikolaj och prins Felix
Grevinnan Alexandra med barnen prins Nikolaj och prins Felix, som från den 1:a januari istället får kalla sig greve av Monpezat.

Hånas av skolkamrater

Även prins Joachim har kritiserat sin mammas beslut. Han menade bland annat att familjen fått veta det med fem dagars varsel, något som däremot skiljer sig från det danska hovets version. Enligt dem har dessa diskussionen pågått internt i familjen sedan i maj.

Annons

– Vi är alla väldigt ledsna. Det är aldrig roligt att se sina barn bli illa behandlade på det här sättet. De är själva i en situation som de själva inte förstår, säger han till danska tidningen Ekstra Bladet.

Det var bara hans nuvarande fru, och mamman till prinsessan Athena och prins Henrik som inte tagit bladet från munnen. Nu berättar hon att barnen känt sig utstötta av sin farmor, och att beslutet redan fått tuffa konsekvenser.

– Athena blir mobbad i skolan. De kommer och säger: Är det du som inte längre är prinsessa?, säger prinsessan Marie till B.T.

Enligt Marie ligger problemet dels att barnen fråntas sina namn, inte bara sina titlar. Att vara Athena av Danmark är vad hon alltid hetat, och plötsligt får hon inte göra det längre. Hon lyfter även samma sak som maken Joachim.

– Barnen ställdes ut offentligt. Med mycket kort varsel. Det gör att vi som föräldrar inte har hunnit förbereda dem på förändringen och människors reaktioner, säger hon.

Prinsessan Marie och prinsessan Athena
Prinsessan Athena, 10 år, och mamma prinsessan Marie.

Foto: TT

Annons