Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Sofias oförutsägbara beteende – mitt på slottet

22 apr, 2024, 18:00 
Kung Carl Gustaf och prinsessan Sofia
I morgon, tisdag, inleds det finska statsbesöket i Sverige. Men ett frågetecken kretsar runt prinsessan Sofia.
Annons
Sanningen bakom prinsessan Sofias mystiska frånvaroBrand logo
Sanningen bakom prinsessan Sofias mystiska frånvaro

Snart är det dags! Under tisdagen inleds det två dagar långa finska statsbesöket där syftet är att främja och bevara grannländernas redan goda relationer.

Ett kungligt spektakel av rang där våra kungligheter komma jobba flitigt, och även klä upp sig till tänderna under galamiddagen på tisdagskvällen.

Underbart! Och sett till de senaste statsbesöken i vårt avlånga land kan vi vänta oss närvaro av prinsessan Sofia under delar av besöket, men det finns också frågetecken.

Annons

Frågetecknet kring prinsessan Sofia

Finlands president Alexander Stubb och presidentfru Suzanne Innes-Stubb kommer tas emot av kungaparet vid Hovstallet för att föras i kortege till slottet.

Här, på Inre borggården, sker den officiella högtidliga välkomstceremonin. Och sedan när sällskapet rör sig in mot slottet uppstår fråtetecknet kring prinsessan Sofia:

Kommer hon vara med och ta emot det finska presidentparet, eller inte? Sett till tidigare statsbesök är svaret ja, prinsparet brukar delta vid den efterföljande lunchen.

Men, både under det franska statsbesöket i januari, det finska statsbesöket 2022, det nederländska statsbesöket 2022 och det spanska statsbesöket 2021 hade Sofias närvaro tillkännagivits innan.

Prinsparet, kungaparet och kronprinsessparet poserar med franska presidentparet
Så här såg det ut under det franska statsbesöket... Foto:TT
Annons
Prinsparet, kungaparet och kronprinsessparet poserar med nederländska kungaparet
...och så här under det nederländska! Foto:Henrik Montgomery/TT
Prinsparet, kungaparet och kronprinsessparet poserar med finska presidentparet
När det finska presidentparet var här våren 2022 togs de emot av en ordentlig kunglig trupp, inklusive prinsessan Sofia. Foto:Henrik Montgomery/TT
Annons
Prinsparet, kungaparet och kronprinsessparet poserar med spanska kungaparet
Så var även fallet när det spanska kungaparet besökte Sverige 2021. Foto:Henrik Montgomery/TT

Så är inte fallet nu. Inför statsbesöket som inleds i morgon nämns prinsessan Sofia varken i kalendern eller programmet, som hon gjort tidigare.

Intensiva dagar för kungafamiljen

Det behöver dock inte betyda att prinsessan inte kommer posera där bredvid gästerna på slottet, det är helt enkelt oförutsägbart. Men snart har vi svar.

En sak är i alla fall säker, kungafamiljen har några intensiva dagar framför sig i samband med statsbesöket. Både Stockholm och Göteborg ska hinnas med, och totalt 15 programpunkter ska betas av.

Foto: TTAnnons