Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Sofias livsbeslut – påverkar hela kungafamiljen

15 apr, 2022, 18:30 
AvIndra Nordemar

Prinsessan Sofias sticker ut från kungafamiljen, och det har satt sina spår.

Annons
Det här är prinsessan SofiaBrand logo
Det här är prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia träffade prins Carl Philip sommaren 2011 på en lunch med gemensamma vänner. Fyra år senare vigdes de i Slottskyrkan på Drottningholm, och i dag är Sofia en självklar medlem i kungafamiljen.

Men när Sofia kom in i bilden hade hon en annorlunda livsstil jämfört med de övriga kungligheterna, vilket också har påverkat familjen.

Prinsessan Sofias påverkan på kungen och drottningen

Sofia gick från att vara en helt vanlig tjej från Älvdalen, till att bli en del av reality-Sverige, för att sedan bli prinsessa.

När hon kom in i kungahuset var hon betydligt mer bekväm med sociala medier än övriga i familjen. Och i dag är det inte sällan som kungahuset, prinsparet och prinsessan Madeleine publicerar bilder på Instagram. Självfallet är nutiden en av faktorerna till det, men troligtvis har Sofia även bidragit till kungafamiljens öppenhet.

Annons

Men det är inte bara där som Sofia har ett finger med i spelet. Hon har även lyckats få kungen och drottning Silvia att ändra på sin kosthållning – ja, till viss del i alla fall!

Sofia är vegetarian och numera syns flera vegetariska rätter på de kungliga högtidsborden, vilket var mer eller mindre otänkbart för bara något decennium sedan då ju mer kött var desto bättre.

Drottning Silvia har även berättat i en intervju att hon och kungen försöker äta vegetariskt en gång i veckan, tack vare Sofia.

Sofia på den kungliga representationsmiddagen häromveckan!

Kungliga middagen – föll inte prinsessan Sofia i smaken

Men trots att kungaparet kan tänka sig att välja växtbaserat någon gång i bland, blir de troligtvis inte "fulltids-vegetarianer".

På de kungliga middagarna kommer det nog fortsättningsvis bjudas på kötträtter. Bara nyligen, då den första "vanliga" kungamiddagen ägde rum på över två år, var menyn icke-vegetarisk.

Annons

Det vankades galamiddag med 150 gäster runt det 45 meter långa bordet i Karl XI:s galleri på det Kungliga slottet. Med en fyrarättersmeny framtagen av kungens stjärnkock, hovtraktör Viktor Westerlind.

Till förrätt blev det norsk kungskrabba, följt av isländsk marulk med färsk stenbitsrom, och till huvudrätt bräserat vårlamm från Mälardalen – det vill säga, inte direkt något som Sofia kunde äta.

Men självfallet lämnades hon inte hungrig under middagen! Kungen ser alltid till att det finns vegetariska alternativ till rätterna som serveras.

Foto: TT

Annons