Prinsessan utkastad ur kungahuset – efter skandalbröllopet

Prinsessan utkastad ur kungahuset – efter skandalbröllopet

/ ASSOCIATED PRESS / TT

Den förbjudna romansen ledde till stora splittringar i kungahuset.

När den japanska prinsessan Mako Komuro blev kär i man av folket blev sig ingenting likt. Den skandalomsusade romansen gav upphov till en rejäl storm i det japanska kejsarhuset, som skulle visa sig ha ordentliga konsekvenser.

Som taget ur en saga flydde prinsessan och hennes egna prins, och lämnade sitt kungliga liv bakom sig – för kärleken.

Utkastad ur kungahuset

Det var advokaten Kei Komuro som hade fångat prinsessans hjärta. För oss i Sverige är det inte mycket att höja ögonbrynen för, se bara på vår egna kronprinsessa som blev kär i sin tränare. Men det japanska kejsarhuset är inte lika öppna för gränsöverskridande kärlek.

Kei Komuro och Mako träffades på universitetet, och inledde en romans. Men vad som var en oskyldig ungdomsromans, skulle visa sig sätta hela familjens rykte på spel.

För att Kei och Mako skulle få gifta sig var hon tvungen att avsäga sig sin prinsess-titel, det gick helt enkelt inte för sig att en prinsessa skulle gifta sig med någon som Kei. Det är en japansk lag, att kvinnliga kungliga medlemmar förlorar sin titel om de gifter sig med en "vanlig" person.

Mako och Kei på presskonferens efter att deras giftemål registrerats och godkänts.

Pool for Yomiuri/ ASSOCIATED PRESS / TT

Och kärlekens kraft var stark, i oktober förra året gifte sig paret. Kei fick ta farväl av livet som prinsessa, och tackade dessutom nej till de 10.5 miljoner kronor den japanska regeringen traditionsenligt erbjöd henne. Syftet med pengarna var att Mako skulle "behålla sin värdighet" efter utträdet, men hon valde att stå på egna ben.

– För mig är Kei oersättlig. Äktenskap var det enda alternativet för oss, sa Mako vid den uppmärksammade pressträffen efter bröllopet.

Och hennes nyblivne man instämde:

– Jag älskar Mako. Vi får bara en chans att leva våra liv och jag vill tillbringa det med den jag älskar.

Japanska folket protesterade mot bröllopet.

Rodrigo Reyes Marin/AFLO/Shutterstock

Börjat om i nytt land

Nu har det kommit uppgifter från Japan Times om att den forna prinsessan skaffat ett jobb. Paret flyttade till USA och startade ett nytt liv, utan kunglig kant.

Som bekant träffade hon sin kontroversiella kärlek Kei på universitetet, där hon pluggade hon konst. Hon har tagit fasta på sina kunskaper, och jobbar på museet The Met i New York.

Mako hjälper till med en utställning på museet, och just hjälpa till, är rätt ord i sammanhanget. Hon gör det nämligen ideellt och tjänar inte en krona på arbetet. Maken Kei hade fått ett jobb i USA som biträdande advokat, så av allt att döma klarar sig paret bra.

Nu har Kei och Mako ett helt nytt liv. Här på promenad i New York, ser de ut som vilket par som helst.

TheImageDirect.com/TT

Foto: TT

LÄS MER: Japans kejsare – en tonårspappa som är kompis med kronprinsessan Victoria

LÄS MER: Japans svar på Meghan och Harry – kronprinsens dotter lämnade kejsarfamiljen i dag

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria och kungen på kejsarens kröning i Tokyo