Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessans stora chockbeslut – vägrar ta emot apanage

23 mar, 2022, 15:00 
Prinsessan chockar alla med sitt beslut.
Annons
3 kungliga snackisar från vecka 11!Brand logo
3 kungliga snackisar från vecka 11!

Kronprinsessan Catharina-Amalia var ett av de barn som agerade brudnäbb på bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Den 19 juni 2010 var Catharina-Amalia, då sex år, på plats i Storkyrkan när hennes gudmor blev en gift kvinna.

Kronprinsessan Catharina-Amalia chockar alla

Catharina-Amalia
Kronprinsessan Catharina-Amalia och mamma drottning Máxima.

I dag, tolv år senare, är Catharina-Amalia Nederländernas tronföljare och kronprinsessa, detta sedan hennes farmor drottning Beatrix abdikerat och pappa Willem-Alexander blivit kung. En dag väntas Amalia, som hon alltid kallas, bli landets regerande drottning, och någon gång i framtiden blir hon sannolikt också regentkollega med vår egen prinsessan Estelle.

Annons

Men Catharina-Amalia är tämligen unik i en bemärkelse. Hon har fattat ett beslut som väckt stora reaktioner, även utanför Nederländernas gränser.

Hon har tackat nej till att få ungefär femton miljoner svenska kronor i årligt apanage – av samvetsskäl. Så här skrev Catharina-Amalia själv i ett brev till det nederländska folket.

"Jag fyller 18 den 7 december 2021 och ska enligt lagen få ett apanage. Men det känns obekvämt med tanke på att jag inte gör något för att förtjäna det och eftersom många andra studenter har det mycket tuffare, speciellt på grund av pandemin", skriver Catharina-Amalia.

Catharina-Amalia fattade beslutet efter att en debatt pågått i Nederländerna, där vissa förde fram argumentet att det är fel att ta emot apanage om man inte utför kungliga uppdrag. Catharina-Amalia är ingen heltidskunglighet, eftersom lejonparten av hennes tid går åt till universitetsstudier.

Kungaexperten Netty Leistra hörde till rösterna som uppmanade Catharina-Amalia att avstå apanage.

Annons

– Jag skulle bli glad om man ändrade lagen och bara gav tronföljaren apanage om han eller hon, vilket det nu är i det specifika fallet, faktiskt arbetar regelbundet för kungahuset och kronan, och så betalar man inte om han eller hon knappt gör något kungligt uppdrag alls, säger Netty.

Annons