Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Regeringens gåva till prins Julian – efter att Stefan Löfven nobbat dopet

14 aug, 2021, 10:06 
Morgan Johansson på prins Julians dop

Stefan Löfven kommer inte till prins Julians dop – men regeringen har en gåva till den fyra månader unge kungligheten.

Annons
Morgan Johansson avslöjar doppresentenBrand logo
Morgan Johansson avslöjar doppresenten

Prins Julians dop är en av årets höjdpunkter för alla som följer den svenska kungafamiljen. Men vi får överraskande nog inte se någon Stefan Löfven på plats.

Statsministern väljer istället att skicka justitieminister Morgan Johansson i sitt ställe. Detta var något som vår chefredaktör Johan T Lindwall inte kunde svälja lättvindigt.

Stefan Löfven tackade nej till prins Julians dop

– Otroligt anmärkningsvärt. Det är en medlem av kungliga familjen som döps och har prinstitel och ingår i tronföljden. Det är då i min värld en självklarhet att landets statsminister ska vara närvarande, sa Johan T.

Prinsessan Sofia med prins Julian under dopet

– Även om kungen i slutet av 2019 gjorde om vilka som innefattas i det kungliga huset är den nya lilla kungliga prinsen fortfarande en person som i praktiken skulle kunna bli kung då den är med i tronföljden. Varför statsministern inte kommer kan vi bara spekulera om, men jag hoppas att han har starka skäl att inte vara med i kyrkan på lördag. I min värld ser det oerhört konstigt ut att när landets statschef, kungen, döper sitt barnbarn finns inte statsministern i kyrkbänken.

Present till prins Julian från regeringen

Morgan Johansson
Morgan Johansson representerar regeringen på prins Julians dop.

Men Morgan har något av en försoningsgåva att lämna över. Han har å regeringens vägnar med sig en doppresent, avslöjade han för Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund.

Annons

– Det är en tyghund i ull som är utformad av textildesignern Kajsa Lindström. Den hoppas ska jag glädja prinsen, speciellt när han blir lite äldre, säger Morgan.

Vem är det som valt presenten?

– Det är ett gemensamt arbete, det är ju regeringen och riksdagen som ger tillsammans.

Vad har du för förväntningar på dopet?

– Jag ser fram emot en trevlig stund i kyrkan. Det är alltid stort att få vara med på ett dop, att få välkomna en ny människa i världen.

Annons