Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så blir prins Julians stora dag – allt om dopet!

14 aug, 2021, 06:30 
Prins Julian Prinsessan Sofia Prins Carl Philip Dopvaggan

Firandet, familjefesten, gästerna – här är allt du behöver veta inför prins Julians dop i dag!

Annons
Så blir prins Julians dop – historiska förändringen!Brand logo
Så blir prins Julians dop – historiska förändringen!

I dag är det dags! Kungaparets minsta barnbarn prins Julian, hertig av Halland och sjua i tronföjden, döps i slottskyrkan på Drottningholm. Och för första gången på ett och ett halvt år kommer vi då att få se hela kungafamiljen samlad i ett formellt kungligt sammanhang.

Prins Julians dop – alla detaljerna

Den cirka 45 minuter långa dopceremonin inleds klockan 12.00, men gästerna kommer att börja droppa in redan från klockan 11.00. Klädkoden är förmiddagsdräkt, vilket betyder klänning eller dräkt för damerna, och jackett eller kostym på herrarna. Kungen och prins Carl Philip kommer att bära uniform.

Klädkoden kungligt dop
Rätta looken, här vid prinsessan Adriennes dop 2018.

Dopnamnen

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har valt namnen Julian Herbert Folke: Julian för att de tycker om det och Folke för att hedra kungens gudfar greve Folke Bernadotte. Och Herbert? Ja, det är ett släktnamn på prinsessan Sofias sida: Det kommer från hennes doldis-morfar som hette Janne Herbert Ribbe Rotman (eller Janne Rotman som han kort och gott kallade sig till vardags). Ett fint sätt att lyfta fram prins Julians mormorsfar, som bara var 62 år när han gick bort på sensommaren 1996, det vill säga för precis 25 år sedan.

Annons

Dopceremonin

Dopet förrättas av överhovpredikanten, biskop Johan Dalman, och hovpredikanten Michael Bjerkhagen, och dopvattnet kommer från en källa på Öland.

Dopklänningen

Den kungliga dopklänningen är 125 år gammal och bars första gången när kungens pappa döpes år 1906. Dopceremonin avslutas med att kungen förärar sitt yngsta barnbarn Serafimerorden i miniatyr. Efter dopet hyllas prins Julian sedan med 21 salutskott.

Prinsessan Adrienne Dopet 2018 Serafimerorden Prinsessan Madeleine Kungen
Så här såg nydöpta prinsessan Adrienne ut med sin Serafimerorden i miniformat.

Gästerna

Hela den kungliga storfamiljen närvarar, men däremot blir det färre representanter för det officiella Sverige. Statsminister Stefan Löfven ska till exempel inte gå på dopet, utan skickar justitieminister Morgan Olofsson i sitt ställe.

Hallands landshövding Brittis Benzler kommer, och med sig har hon en dopgåva från länet.

Annons

– Den är än så länge hemlig, men jag kan avslöja att den främst kommer att användas av väldigt många andra barn, säger hon till P4 Halland.

Prins Julians mormor Marie och morfar Erik och mostrarna Lina och Sara är självskrivna och vi kan också räkna med att få se representanter för familjen Sommerlath. Samt givetvis prins Carl Philips och prinsessan Sofias vänner.

Marie Hellqvist Erik Hellqvist Dop Drottningholm
Sofias föräldrar Marie och Erik Hellqvist sida vid sida med kungaparet efter prins Alexanders dop 2016.

Faddrarna

Nu är det också klart vilka fem personer som prinsessan Sofia och prins Carl Philip har valt som faddrar åt prins Julian. Det blir miljardärssonen Johan Andersson, vd för Mellby gård, och hans fru, skodrottningen Stina Andersson, prins Carl Philips Lundsbergskompis Jacob Högfeldt, numera toppolitiker (M), drottning Silvias brorson Patrick Sommerlath samt Sofias väninna Frida Vesterberg, chef för Project Playground i Sydafrika. Mer om vilka faddrarna är kan du läsa här!

Prins Julians faddrar
Tre av prins Julians nyutnämnda faddrar: Jacob Högfeldt, Stina Andersson och Johan Andersson.
Den kungliga dopvaggan
Den kungliga dopvaggan: Här ska prins Julian pusta ut på lördag.

Den privata lunchen

Efter mottagningen följer sedan en privat lunch för familjen och de närmaste vännerna.

Annons

Så följer du dopet

Svensk Damtidning är på plats på Drottningholms slott, och du kommer att kunna följa den kungliga familjefesten här på svenskdam.se.

Då sänds dopet i SVT

Detta blir det första kungliga dopet på 43 år som inte kommer att direktsändas i tv. SVT sänder dock ett 45 minuter långt sammandrag dagen efter, söndagen den 15 augusti klockan 18.15 i SVT1 och på SVT Play.

Foto: Prins Carl Philip/Kungliga Hovstaterna, Kungahuset.se, Jonas Ekströmer/Kungliga Hovstaterna, TT.

Annons