Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så har bilden av Victoria och Daniel ändrats – efter tuffa tiden: ”Farlig...”

22 jul, 2023, 20:33 
AvLinus Brännström

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel chockade alla när gick ut offentligt och bemötte skilsmässorykten.
Den farliga taktiken fick hård kritik – så har allmänhetens syn på parets relation förändrats efter den tuffa tiden.

Annons

”Det har kommit till vår kännedom att det pågår en omfattande negativ ryktesspridning rörande vår privata relation.

Påståenden sprids om svek i relationen och en förestående skilsmässa.

I normala fall kommenterar vi inte rykten och spekulationer. Men för att värna vår familj önskar vi klargöra, en gång för alla, att de rykten som nu sprids helt saknar grund.”

Inlägget på Kungahusets officiella Instagramkonto, som var undertecknat ”Victoria och Daniel”, fick en hel del ögonbryn att höjas när det publicerades den 19 februari i fjol.

Victoria & Daniel: lyckliga i alla sina dagar!Brand logo
Victoria & Daniel: lyckliga i alla sina dagar!

Ihärdiga och illvilliga rykten hade då snurrat på sajter och i sociala medier en längre tid. När uppgifterna bara fortsatte att spridas såg hovet ingen annan utväg än att gå ut och bemöta dem – trots att man i vanliga fall inte kommenterar rykten.

Annons

– Det höll på i ungefär 14 dagar. Där kom vi till någon form av brytpunkt där vi märkte att de här ryktena, falska ryktena, som framför allt var i sociala medier, de fick en ny snurr och stannade inte av, har hovets informationschef Margareta Thorgren berättat i tv-programmet Året med kungafamiljen.

– Då valde vi att gå ut med en offentlig dementi från kronprinsessparet. Och syftet med det var ju att få slut på de här falska ryktena och sedan naturligtvis att värna familjen.

Porträttbild på kronprinsessparet som inviger en skulptur på Kungliga Djurgården i centrala Stockholm, 2023.
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria gick ut offentligt – för familjens skull.

Våghalsig och farlig strategi

Taktiken var dock inte okontroversiell. Den offentliga dementin fick med en gång hård kritik – bland annat av tidningsmannen och kungaexperten Sten Hedman och av medieprofilen Emanuel Karlsten.

Annons

Även medierådgivaren Paul Ronge, som har lång erfarenhet av krishantering, var kritisk till hovets strategi. Nu berättar han för Svensk Damtidning varför han tyckte att det var fel att gå ut och dementera.

Det handlar bland annat om att dementin gav fritt spelrum för mer traditionella medier att rapportera om spekulationerna – plötsligt diskuterades skilsmässoryktena om kronprinsessan Victoria och prins Daniel i morgonsoffor och dagstidningar.

– Det är en farlig strategi. Anders Borg använde ju samma strategi när han hade gjort bort sig på en skärgårdsfest och det skadade honom länge. Så det är en våghalsig strategi som jag inte rekommenderar för människor med den värdigheten som kronprinsessparet har, säger Paul Ronge.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Kungliga slottet.
Traditionellt har våra kungligheter inte bemött rykten och spekulationer.

”Då blir det ju bara värre”

Precis som Victoria och Daniel själva var inne på i Instagram-texten brukar hovet inte bemöta rykten överhuvudtaget. Det är också något som generellt gäller för kungligheter över hela värden.

Annons

– Det är traditionen, det är det grundläggande. Tittar du på England så tigs det ju nästan in absurdum. Det är ju det som prins Harry och Meghan kan utnyttja så hårt, de kan sparka på smalbenet hur mycket de vill och kung Charles får inte röra en min hur ont det än gör, säger Paul Ronge.

Han berättar att mycket kan slå fel med en sådan strategi som kronprinsessparet valde.

– Plötsligt blir det helt okej för media och alla möjliga plattformar att diskutera det för då har de själva öppnat upp för det. Men å andra sidan tror jag tanken var att de ansåg att det var så grundlöst, det var helt utan substans, så det var riskfritt för ingen skulle hitta någon som bekräftade det. De vet ju själva om något är fullständigt grundlöst, om det är ett fantasifoster rakt igenom, säger Paul Ronge.

Annons

– Men det som kan gå snett är att det plötsligt kommer något som bekräftar den här tesen, då blir det ju bara värre.

Medierådgivare Paul Ronge.
Medierådgivare Paul Ronge tycker att Victoria och Daniel gjorde fel – men med facit i hand gick kronprinsessparet ändå stärkta ur den tuffa tiden.

Oron för framtiden – bilden av relationen

Paul Ronge säger att han fortfarande hade rått Victoria och Daniel att inte gå ut med en dementi. Orsaken är att deras taktik ju påverkar hur framtida ryktesspridning ska hanteras.

– Hur ska det se ut framåt? Man har krattat manegen, har man gått ut en gång och pratat i sociala medier – varför ska man inte göra det nästa gång också? Det kan vara bra att sätta staket och bestämma sig för att oavsett vad som händer så håller jag linjen att jag inte går ut i sociala medier. Drottning Elizabeth har ju sagts vara världens bästa krishanterare genom tiderna för att hon höll den linjen hela tiden – ”never complain, never explain”, säger Paul Ronge.

Annons

Men med facit i hand tror han ändå att Victoria och Daniel gick stärkta ur den tuffa tiden – och att folkets syn på kronprinsessparet och deras relation är mer positiv än tidigare.

– Man kan ju se att det fungerade, det är så med all krishantering – den kan bara bedömas efteråt. Försvann det eller försvann det inte? Men jag är inte säker på att det var den här dementin som gjorde susen utan jag tror snarare att det som gjorde susen var att de i efterhand inte har gett ryktena något som helst spelrum, det har inte funnits någon incident efteråt som skulle kunna tyda på att den här fnurran fanns, säger Paul Ronge.

– Jag tror också att i det här fallet så har kronprinsessparet ett enormt förtroendekapital. Det ska mycket till för att det ska raseras. Jag tror att synen på dem blir bättre hela tiden för de gör väldigt få misstag.

Foto: TT

Annons