Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så levde Sofia Hellqvist innan hon blev prinsessa

30 sep, 2022, 22:20 
Så levde Sofia Hellqvist innan hon blev prinsessa
Foto: TT

Sofia Hellqvist ör numera känd som Sofia av Sverige och prins Carl Philips hustru. Här är allt du vill veta om Sofia Hellqvist bakgrund!

Annons
Det här är prinsessan SofiaBrand logo
Det här är prinsessan Sofia

Sofia Hellqvist föddes 6 december 1984 på Danderyds sjukhus.

Sofia har en mycket nära relation till sin familj. Sofia är mellersta barnet till Erik Hellqvist och Marie Hellqvist, född Rotman. Hon har två systrar, Lina Hellqvist och Sara Hellqvist. Prinsessan Sofia döptes i Tibble kyrka i Täby den 26 maj 1985. Hon växte därefter upp i Älvdalen i Dalarnas län dit familjen flyttade 1991.

Sofia Hellqvist som barn.
Foto: Privat

Vad har Prinsessan Sofia för utbildning?

Prinsessan Sofia gick i grundskolan i Älvdalens Montesorriskola och Älvdalsskolan. Under gymnasieåren läste hon det estetiska programmet med musikalinriktning vid Vansbro utbildningscenter.

Annons

Efter gymnasieåren fortsatte Sofia sina studier. 2005 flyttade hon till New York där hon studerade redovisning med inriktning på affärsutveckling vid New York Institute of English and Business.

Vad har Sofia arbetat med?

Sofia har jobbat med olika yrken i ungdomen. Under somrarna arbetade hon i butik, på fabrik och som servitris.

Under tonåren och efterföljande år besökte prinsessan Sofia Sydafrika, Senegal och Ghana för volontärarbete.

Prinsessan Sofia studerade även fristående kurser på Stockholms universitet; Global etik, Barn- och ungdomsvetenskap, FN:s konvention om barnens rättigheter i teori och svensk praktik samt Genus och internationella relationer. Hon har totalt 22,5 högskolepoäng.

Sofia har fortsatt att arbeta med olika projekt efter att hon blev en del av kungafamiljen.

Bild från när Sofia Hellqvist tar studenten , bild från 2005 när hon påbörjar studier i USA.
Unga Sofia som är klar med studenten och ska flytta till USA för vidare studier! Foto: Privat/TT

Vilket år var Sofia med i Paradise hotel?

När Sofia Hellqvist och prins Carl Philip träffades hade Sofia redan varit offentlig i andra sammanhang. År 2005 medverkade hon i reality TV, hon var en av deltagarna i Paradise hotel.

Annons

Efter avslöjande modellbilder och en medverkan i det skandalomsusade programmet tog det lång tid innan Sofia kunde komma ifrån påminnelser om sin bakgrund. Bakgrunden har på olika sätt förföljt prinsessan.

– Det har skrivits om det i många år. Vilket jag tycker är ganska tråkigt. För mig är det tio år sedan. Jag har gått vidare i livet. Jag ångrar ingenting, det har byggt mig som person, säger prinsessan Sofia i "Året med kungafamiljen 2014" på SVT.

– Men jag skulle inte gjort de valen i dag om jag fått förfrågan. Men jag är redo att blicka framåt, konstaterar hon i samma program.

Sofia Hellqvist och Bachelour–Hedi på krogevent.
Sofia och Bachelour-Heidi på krogevent efter Sofias Paradise hotel–säsong.

Vad har Sofia för intressen?

Under tiden i USA fick Sofia ett stort intresse för yoga. Sofia Hellqvist ägnade sig år yogastudier och certifierades därefter till yogalärare.

Annons

Har prinsessan Sofia några tatueringar?

Prinsessan har tatueringar. Bland annat har Sofia en sol på ryggen och en familje–tatuering på ankeln. Solen visade prinsessan stolt upp på sitt bröllop, ett val som hyllades – Sofia var inte rädd för att visa sitt förflutna.

Paradise hotel–finalfest med Sofia Hellqvist och Gregory Nanderöd
Finalfest för Paradise hotel på Café Opera i Stockholm. Sofia Hellqvist med Gregory Nanderöd.
Ankeltatueringen är en hyllning till Sofias familj: E för pappa Erik, M för mamma Marie, L för systern Lina och S för systern Sara.
Ankeltatueringen är en hyllning till Sofias familj: E för pappa Erik, M för mamma Marie, L för systern Lina och S för systern Sara. Foto: TT

Hur träffade Sofia Hellqvist prins Carl Philip?

Prins Carl Philip och Sofia lärde känna varandra 2009 efter att ha träffats genom goda vänner i Båstad.

Annons

I samband med att hon träffade prinsen visade hon intresse för att lära sig mer om det offentliga livet som kunglig.

Förlovningen skedde den 27 juni 2014 ute på prinsens fastighet Ekenäs i Trosa. Samma dag träffade de pressen på Logården vid Kungliga slottet.

– Jag blev överraskad och sa så klart ja. Det känns fantastiskt bra och helrätt, äntligen blir vi ett team. Det här är mannen jag vill leva med i resten av mitt liv och Carl Philip är den mest ödmjuka människa jag träffat och har ett av de vackraste hjärtan, sa Sofia under presskonferensen.

Foto: Privat /Kungahuset/TT

Annons