Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvia åtskild från familjen – oroande uppgifter skapar skriverier utomlands

30 sep, 2022, 09:11 

Nu har oron spridit sig.

Annons
Här nobbar drottning Silvia talmannen – inför allaBrand logo
Här nobbar drottning Silvia talmannen – inför alla

Trots att kungligheter har en mängd olika privilegier och förmåner som frånskiljer dem från resten av folket finns det en sak inte ens en kunglig titel kan rädda dem från – hälsokrämpor.

Nu har det tyvärr blivit drottning Silvias tur att stänga in sig i sjukstugan, och uppgifterna om hennes insjuknande sprids i utlandet.

Vägrade skaka hand med talmannen

Som tur är handlar drottningens insjuknande inte om något allvarligt, om än irriterande och olägligt. Det var under tisdagen som hovet bekräftade att Silvia drabbats av en förkylning, och fick avstå sina offentliga åtaganden under både tisdagen, onsdagen och torsdagen.

Det var dags för riksmötets högtidliga öppnande, och på förmiddagen dök hon upp utanför Storkyrkan i Gamla Stan för att medverka på en traditionsenlig gudstjänst. När resten av kungafamiljen sedan svirat om till glammig festklädsel var drottningen istället hemma och kurerade sig.

Talmannen, kungen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia
Alla samlade utanför konserthuset, men Silvia saknades.

Hennes plötsliga frånvaro var aningen mystisk, men när man tittar tillbaka på drottningens framträdande under förmiddagen fanns det visst tecken på att hon kämpade mot sin envisa förkylning.

Annons

På bilder från den direktsända ceremonin valde hon först att inte skaka hand med talmannen, kanske för att inte smitta honom. Dessutom syntes hon snyta sig och höll en servett nära under gudstjänsten.

Drottning Silvia
Förkylningstider för alla – inklusive drottningen.

Silvias sjukdom uppmärksammas utomlands

Man kan nog gissa att drottningen gjorde sitt bästa för att tillfriskna snabbt, för gårdagens festmiddag på Slottet ville hon nog helst inte missa. Det var representationsmiddag med 150 inbjudna gäster från Sveriges alla hörn, lyxig middag och eleganta klänningar – men drottningen fick stanna hemma.

I Kungahusets kommentarsfält undrade några vart drottningen höll hus, och visst har oron även nått utlandet. Danska Billedbladet uppmärksammar drottningens insjuknande, och beskriver avhoppet som överraskande.

De väljer även att lyfta att drottningen de facto testat negativt för Covid-19, och hänvisar till drottning Elizabeths begravning där danska Margrethe ju deltagit och kort därpå insjuknat i covid.

Foto: TT

Annons