Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias problem på nationaldagen – bara timmar före direktsändning

06 jun, 2024, 04:00 
Alice Lövholm
Silvia i häst och vagn bredvid bild från nationaldags firande på Skansen.
Silvia arbetar hårt och har en tuff resa framför sig på nationaldagen i år.
Drottning Silvia fortsätter arbeta hårt – på nationaldagen görs inga undantag.
Annons
Kungen & Silvia hedrar ABBA – se historiska filmen från slottetBrand logo
Kungen & Silvia hedrar ABBA – se historiska filmen från slottet

Att Drottning Silvia är en hårt arbetande drottning är inget nytt. Journalisten Ingrid Thörnqvist som skrivit boken "Yrke: drottning" fick följa med drottningen under ett år och kunde återge drottningens fullspäckade schema.

– Hon är djupt engagerad i sina frågor, hon sover nästan inte, hon skickar sms klockan fyra på natten. Drottningen verkar inte behöva lika många sömntimmar som andra, säger medarbetarna", skriver Ingrid i boken.

Kungafamiljen längst fram i publiken på nationaldagsfirandet på Skansen 2023.
Silvia avslutar sin fullspäckade nationaldag på Skansen. Foto:Pontus Lundahl/TT

"Hon är helt slut efter allting"

Trots att Silvia redan är långt över pensionsålder med sina 80 år märks det inte i den kungliga kalendern som ofta är fullsmockad.

Annons

– Det antyds lite mellan raderna när jag pratade med hennes nära medarbetare. Det var någon som sa att hon brukar bli lite förkyld framåt jul och det tolkade jag mer som att ja hon är nog helt slut efter allting, skriver Ingrid Thörnqvist i boken.

Från Pajala till Skansen

På självaste nationaldagen görs inget undantag. Då ska hon ta sig från Pajala till Skansen på bara några få timmar. Runt klockan elva ska kungaparet besöka Soltorget i Pajala tillsammans med landshövdingen Lotta Finstorp. För att sedan slänga sig in i ett flygplan tillbaka till Stockholm där mer firande på Skansen väntar.

Förra året firade kungafamiljen den största kungliga nationaldagen på flera år. Det blev ett stort firande i och med att Sverige fyllde hela 500 år. I år verkar den ändå bli minst lika intensiv, i alla fall för Silvia.

Foto: TT.

Annons