Siw Malmkvists kungliga möte – Silvia i chock: "Ramlade rakt i famnen på kungen"

Siw Malmkvist har varit en favorit inom den svenska musiken i över 60 år, och för det har hon prisats. Men det finns en händelse som hon minns tydligt än i dag – mötet med kungen.

Slå på ljud

Siw Malkvist är en av våra största ikoner någonsin inom svensk musik och har haft hela 40 låtar på svensktoppen. Nu är hon aktuell i det populära programmet "Så mycket bättre".

I samband med musikprogrammets premiär gästade Siw TV4:s "Efter fem", och då var det en händelse som kom på tal – ett alldeles speciellt möte med kungen.

Siw Malkvist – en av Sveriges största artister någonsin

"Siwan" föddes på nyårsafton 1936 i Landskrona som nummer sex i syskonskaran av nio.

När hon var 22 år kom det stora genombrottet då hon vann melodifestivalen 1959. Två år senare var hon med igen – och vann ytterligare en gång.

Under sin långa gedigna karriär har hon minst sagt hunnit med en hel del. Förutom att hon spelat in över 600 låtar, inte bara på svenska, utan på hela tio olika språk då hon även gjort succékarriär utomlands, har hon även varit framgångsrik i flera olika uppsättningar inom tv och teater. För sin gestaltning av Pippi Långstrump, som hon bliv utvald till av Astrid Lindgren själv, blev hon omåttligt hyllad.

LÄS MER: Siw Malmqvist plötsligt sjuk – tvingades avbryta Så mycket bättre

Siw Malkvist möte med kungen – drottning Silvia i chock

För sina insatser inom Sveriges musikvärld har hon fått flera utmärkelser, en av dem är den eftertraktade medaljen från kungen som hon mottog 2010 – men mötet gick inte riktigt som planerat.

I "Efter fem" tar programledaren Henrik Alsterdal upp händelsen och visar upp en bild från mötet. Där syns en gapande Siw, medan drottning Silvia och flera i bakgrunden ser både chockade och glada ut på samma gång.

– Jag ramlade rakt i famnen på kungen!, säger Siw varpå Henrik svarar:

– Men det är väl inte illa att ramla i famnen på kungen, och jag tycker att drottning Silvia ser riktigt glad ut också!

– Hon sa "precis som Pippi", säger Siw då och både Tilde och Henrik brister ut i skratt.

Siw Malmkvists möte med kungen – precis efter hon ramlat!

JONAS EKSTRÖMER / TT

Foto: TT

LÄS MER: Skandalen i Så mycket bättre – Carolas flirtande gjorde artistkollegan generad

LÄS MER: Kritik mot att Siw Malmkvist stoppas i Let's Dance: "Skam"