Skarpa varningen till Victoria – så bör hon inte agera: "Ingen bra idé"

Kronprinsessan Victoria

Foto: TT

Kronprinsessan får rådet att inte agera framför offentligheten "Ingen bra idé" säger psykologen Fredric Bohm.

Kronprinsessan Victoria blev indragen i skriverier i början av januari – det här med anledning av kungens uttalande om tronföljden i en SVT–dokumentär.

Kungen berättade att han fortfarande tycker att grundlagsändringen som gjorde Victoria till tronarvinge, var orättvis, i en intervju som spelades in i höstas.

Kungens kontroversiella uttalande chockar
0:31

Efter reklamen: Kungens kontroversiella uttalande chockar

(0:31)

Slå på ljud

– Min son, prins Carl Philip, var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt, tycker jag. Så kan man inte göra, säger kungen i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.

Svensk damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall kommenterade kungens utspel.

– Jag trodde kungen hade lämnat det här bakom sig. Han har vid flera tillfällen sedan det skedde tagit upp det här och nu gör han det igen. Jag tycker inte det är passande, säger han i Efter fem.

Kungen ska senare förtydliga att han är för en kvinnlig tronföljd, genom Kungahusets Facebook–sida. Han tillägger att han är stolt över sin dotters arbete.

"Härmed vill jag därför klargöra att mina intervjusvar ej ska uppfattas som kritik mot den kvinnliga tronföljden eller mot Kronprinsessan Victoria. Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet. Kronprinsessan är min efterträdare. Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige."

Victoria stal showen på festen – sanningen om klänningen alla pratar om

Relationsexperten om Victorias agerande "Ingen bra idé"

När kronprinsessan erbjuds att kommentera sin fars uttalande avböjer hon vänligt.

— Tack, det är bra. Det där har vi gått vidare från, sa hon till en reporter från Expressen och log.

Psykologen Fredric Bohm menar att det är mycket vettigt av Victoria att inte agera i det offentliga.

– Allt kungligheterna säger vägs på en precisionsvåg. När de säger eller gör något så rusar det in en mängd människor som tolkar det de säger och gör.

Det skulle enligt psykologen bli svårare att lösa en potentiell konflikt om Victoria kommenterar kungens uttalande ytterligare via media.

– Vi pratar om väldigt offentliga personer, det de gör har ett offentligt intresse… så är det ju. Att hantera en konflikt via media, det är ingen bra idé, konstaterar han.

När Svensk Damtidning pratar med hovets informationschef Margareta Thorgren säger hon att kungens uttalandet inte blivit ett problem inom familjen:

— Det här är ingen stor sak i familjen. Det är en fråga i media som har blivit väldigt, väldigt förstorad.

Foto: TT

Fredric Bohm

Fredric Bohm medverkar som terapeut i SVT–succén Gift vid första ögonkastet.

Janne Danielsson JAD

Gästerna avslöjar detaljerna från kvällen på slottet: "Vi stötte på Sofia"