Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sofia trotsar Silvias förbud – efter alla år i familjen: "Påträngande"

06 jun, 2024, 12:00 
Drottning Silvia har ett förbud – som svärdottern prinsessan Sofia nu valt att trotsa ännu en gång.
Annons

Prinsessan Sofia är minst sagt en modern kunglighet. Ända sedan hon blev prinsessa för nio år sedan har hon tagit sig ann rollen på sitt unika vis – och gör det med bravur!

För visst kan Sofia jobba lite annorlunda. Hon använder till exempel Instagram flitigt för att nå ut till folket – vilket minst sagt ligger i tiden. Och väl där använder hon sig av metoder som drottning Silvia helst hade undvikit...

Nya uppgifterna om Sofias tiara • Estelles glada överraskning • Chocken: Alexandra byter namn – 3 kungliga snackisar från vecka 22!Brand logo
Nya uppgifterna om Sofias tiara • Estelles glada överraskning • Chocken: Alexandra byter namn – 3 kungliga snackisar från vecka 22!

Prinsessan Sofias liv på nätet – smarta draget

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip är som sagt flitiga användare av Instagram. Där särskiljer de sig från kronprinsessparet, som istället får ut sitt budskap via hovets officiella kanaler.

Annons

Prinsparets sociala medier är således lite mer avslappnade, och Sofia ger gärna alla följare en inblick bakom kulisserna. Har det varit statsbesök till exempel, delar hon ofta ett foto från den där stunden vi inte fick se på tv eller bild.

Dessutom varvas bilder från jobb, med personliga foton från familjens liv på Villa Solbacken. Eva Ossiansson, expert på varumärkesutveckling, kommunikation och sociala medier, har berättat för Svensk Dam varför detta är ett smart drag:

– De kan också ha en mer direkt kommunikation och interaktion med sina mest trogna ”fans” och följare. De framstår som mer generösa som delar med sig av sina liv och vi kan som följare uppleva en större grad av delaktighet. Det senare gör också de stärker sin ställning som företrädare för Sverige och medborgarna.

Prinsessan Sofia går emot Silvias förbud

Och visst tar man seden dit man kommer – på "Insta" är prinsparet inte främmande för att ta selfies! Paret tar gärna bilderna själva när de är ute på jobb, vilket skapar en ännu mer personlig känsla av våra kungligheter.

Precis det ser det ut som Sofia och Carl Philip gjorde nu, efter ett möte med prinsparets stiftelse:

Men här skiljer de sig rejält från drottning Silvia. Vid två gånger har det nämligen framkommit i det dokument som hovet delar till arrangörer som väntar kungligt besök, att selfies undanbedes, när Silvia ska dit.

Kungahus-experten och Svensk Damtidnings krönikör Herman Lindqvist är av samma åsikt. Han har satt ord på saken tidigare:

– Fråga inte om du får ta en selfie – det är mycket olämpligt, påträngande och privat.

Ja, som tur är, är det ju Sofia och Carl Philip själva som håller i kameran när de är med på selfies – och för dem verkar det helt okej!

Foto: TT

Annons