Sofia varnas mot slutet av graviditeten – efter hovets ord om prinsessans situation

prinsessan sofia gravid

Prinsessan Sofia planerar att arbeta som sjukvårdsbiträde fram till nedkomsten. Men nu höjer Folkhälsomyndigheten ett varningens finger till gravida som har passerat vecka 22.

Prinsessan Sofia närmar sig slutfasen i sin graviditet och hemma på Villa Solbacken finns bröderna Alexander och Gabriel som förstås längtar efter att få träffa sitt lilla syskon. När pandemin svepte in över Sverige, för nästan ett år sedan, bestämde sig Sofia för att börja arbeta inom vården.

Prinsessan Sofia fortsätter sitt arbete på Sophiahemmet

Hon är sedan tidigare hedersordförande för Sophiahemmet och värnar otroligt mycket om det privata sjukhuset, de anställda och patienterna. Med den bakgrunden slog prinsessan alltså slag i saken och drog på sig munskydd och visir, för att avlasta sjukhuspersonen. Och det blev inget kort inhopp. Nej, Sofia arbetar fortfarande på Sophiahemmet två dagar i veckans – trots den stundande nedkomsten i mars-april.

LÄS MER: Så blir Sofias gravidliv och förlossning

Men häromveckan kom nya, oroväckande, besked från Folkhälsomyndigheten som meddelade att gravida, i vecka 22 och framåt, ska räknas in i riskgruppen. Det är inte större risk att drabbas allvarligt av viruset, men enligt myndigheten finns det en förhöjd risk för prematur födsel.

– Det är just risken att föda för tidigt som är förhöjd. Att bli född för tidigt innebär en risk för barnet och det är därför vi nu lägger graviditet till listan över risker vid covid-19. Men data ger inte stöd för att covid-19 innebär risk för allvarlig sjukdom varken hos mamman eller barnet, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Madeleines meddelande efter Sofias gravidbesked

Gravida rekommenderas även särskilt att arbeta hemifrån och avråds med eftertryck från alla slags resor. Men Sofia kommer inte att avstå från sitt jobb på Sophiahemmet, där hon arbetar två dagar i veckan:

– Nej, prinsessan Sofia kommer att fortsätta arbeta på Sophiahemmet så långt hon kan in i graviditeten, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt i en tidigare intervju med Svensk Damtidning.

Sofia och Carl Philip har ju, som bekant, redan haft covid-19 men hovet har inte svarat på om de har antikroppar. Nu återstår det alltså att se om prinsessan tänker om och går hem från jobbet tidigare än beräknat eller om hon fortsätter sin hjälteinsats på Sophiahemmet, ända fram till nedkomsten.

LÄS MER: Hemliga spelet bakom Sofias gravidbesked

Foto: TT