Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria öppnar dörren: Första privata bilden inifrån Haga!

01 feb, 2021, 12:00 
Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Estelle Prins Oscar
Men så oväntat...vanligt! Här är första bilden inifrån Victorias och Daniels privata våning på Haga.
Annons
Victoria & Daniel: lyckliga i alla sina dagar!Brand logo
Victoria & Daniel: lyckliga i alla sina dagar!

Haga slott är verkligen ett speciellt hem. Där bor både Sveriges tronföljare – och en helt vanlig tvåbarnsfamilj. Den officiella representationen och fredagsmyset. Läxläsningen och audienserna – allt måste ju rymmas under Hagas tak.

Så lösningen har blivit två olika delar. Å ena sidan den 16 rum stora representationsvåningen, med sina fem salonger i fil mot Brunnsviken. Och å den andra familjens privata bostad, som framför allt vetter åt trädgårdssidan. 25 rum, med veranda, gym och AGA-spis i Kvänumköket. Runt matbordet står tio Lukas-stolar från Larssons Möbler & Specialsnickeri.

Kronprinsessan Victoria Haga slott

En fredad zon i två etage: Gränsen har varit knivskarp – fram till nu! För med den nya bilden som hovet la ut i går har kronprinsessan Victoria och prins Daniel gjort ett undantag: För första gången har vi fått se en bild inifrån deras TV-rum. Och det ser faktiskt ut som vilket tv-rum som helst: En stor tv. Och en lång och praktisk tv-bänk i mörkt trä med plats för alla de där prylarna som annars brukar flyta omkring.

Victoria, Daniel, Oscar och Estelle hejade på svenska handbollslandslaget hemifrån sitt tv-rum på Haga slott.

Här är det inte heller gamla vackra knarrande parkettgolv, som i representationsrummen. Långt ifrån: Man kan nästan få intrycket att tv-rummet på Haga har heltäckningsmatta. Men den som tittar noga ser att det ljusa trägolvet faktiskt tittar fram borta vid tv-bänken.

Annons

Den här bilden av det vanliga familjelivet på Haga förstärks också av kronprinsessan Victoria själv:

– Det är inte så där slottigt ut som man kan tänka sig, sa hon häromåret.

Victorias och Daniels 41-rummare: Så stort är Haga slott

Haga slott exteriör
Lika stort som åtta vanliga villor – fast ändå inte så slottigt. Familjens privata del vetter hit, åt trädgårdssidan.

Haga är på hela 1550 kvadrat, och det är ju ändå stort får man säga. Men arkitekten Carl Christoffer Gjörwell sneglade på italiensk villastil när han ritade Haga, och så blev det ett ”minislott” (allt är ju relativt!). Jämför man med Stockholms slott (som har mer än 600 rum) och Drottningholm (som har 192 rum) så blir det ju tydligt vad kronprinsessan Victoria menar.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.

Annons