Walther Sommerlath – så var hans sista tid

Drottning Silvias bror Walther Sommerlath död

Drottnings Silvias bror Walther Sommerlath död efter en tids sjukdom.

Walther Sommerlath är död. Drottning Silvia såg till att hans sista tid i livet blev så behaglig som möjligt.
Walther Sommerlath har avlidit – drottningens egna ord om brodern
Slå på ljud

Walter Sommerlath är död. Det sorgliga beskedet kom till oss direkt från hovet på torsdagsmorgonen.

Drottning Silvia var citerad i pressmeddelandet som kungahuset skickade ut:

"Walther Sommerlath somnade stilla in under fredagskvällen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge efter en tids sjukdom.

– Jag och min familj känner stor sorg och saknad efter min bror Walther, säger H.M. Drottningen.

Med hänsyn till Walther Sommerlaths familj ber vi media att respektera, och ha förståelse för, att detta är en privat familjeangelägenhet."

Walther Sommerlath död – så var hans sista dagar

Drottning Silvia och hennes bror Walter Sommerlath

Drottning Silvia såg till att Walther Sommerlath fick tillbringa sin sista tid med familjen.

Mitt i sorgen finns det en ljuspunkt. Walther Sommerlath fick ta farväl till livet i sin familjs sällskap. Han bodde nämligen med sin son Patrick Sommerlath och sin syster under den sista tiden.

Silvia hade tagit emot sin sjuke broder och placerat honom i Drottningholms slott, närmare bestämt i kronprinsessan Victorias gamla hem Nedre Sjöflygeln, ett mindre 1800-talshus som ligger ungefär 50 meter från själva slottet.

– Jag kan bekräfta att drottningens bror bor på Drottningholm sedan en tid tillbaka, har hovets informationschef Margareta Thorgren berättat för Svensk Damtidning.

– Men i övrigt är detta privata familjeangelägenheter och ingenting som hovet kan uttala sig om.

Huset där Walther Sommerlath bodde

Walthers sista tid tillbringades i höjden av bekvämlighet. Nedre sjöflygeln, eller Sjöpaviljongen som den också kallas, utgörs av en mindre våning på 90 kvadratmeter och en större lägenhet. Det var där kronprinsessan Victoria och prins Daniel bodde när de var nygifta, och prins Carl Philip och prinsessan Sofia använde huset som tillfällig bostad när Villa Solbacken renoverades.

Walther fick också tid att säga farväl till sina barnbarn. Patricks 12-åriga tvillingflickor Anais och Chloé bor också i Sjöpaviljongen.

Walther Sommerlath hade ytterligare ett barn, dottern Sophie, 57, som numera bor i Kalifornien där hon arbetar som lärare.

Drottning Silvia fanns där på slutet

Att Walther Sommerlath var sjuk var inte känt sedan tidigare. Den absolut sista tiden i livet tillbringade han som pressmeddelandet bekräftade på Karolinska universitetssjukhuset.

– Han låg på sjukhus till och från under en period. Det är alltid svårt med corona. Men det har varit möjligt för drottningen att hälsa på, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

LÄS MER: Varningen till prins Daniels mamma Ewa Westling

LÄS MER: Därför tillbringade Walter Sommerlath sista tiden i Sverige

LÄS MER: Silvias relation med sin bror Walther Sommerlath